Marokkaans parlementslid: Opheffen verbod op abortus en homoseksualiteit

marokko
60
2 okt '19
Omar Balafrej pleit voor aanpassing van de wetten die homoseksualiteit, buitenechtelijke seksuele relaties en overspel strafbaar stellen.

Marokkaans parlementslid Omar Balafrej van de Federatie van Democratisch Links (FGD) bekritiseerde de criminalisering van abortus en riep op tot de afschaffing van een aantal strafwet-artikelen die de ruimte voor zelfexpressie beperken en zich verzetten tegen individuele vrijheden. In een video op Facebook riep Balafrej op om artikel 489, 490 en 491 uit het Marokkaanse strafwetboek te verwijderen.

Artikel 489 criminaliseert "onwettige of onnatuurlijke daden met een persoon van hetzelfde geslacht." Homoseksualiteit is verboden in Marokko en kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar, en een geldboete van 200 DH tot 1.000 DH. Artikel 490 verbiedt buitenechtelijke seks (een maand tot een jaar gevangenisstraf). Artikel 491 verbiedt overspel (één tot twee jaar gevangenisstraf), de vervolging voor overspel vindt echter alleen plaats als de partner aangifte doet.

De oproep van Balafrej komt te midden van de ophef rond de veroordeling van de Marokkaanse journaliste Hajar Raissouni wegens het laten uitvoeren van illegale abortus en buitenechtelijke seksuele relaties.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
omar balafrej
artikel 489
artikel 490
artikel 491
hajar raissouni
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?