Amnesty International: Oordeel tegen Raissouni klap voor vrouwenrechten Marokko

buitenland
1
2 okt '19
De mensenrechtenorganisatie bekritiseerde de Marokkaanse rechtbank voor het veroordelen van de journaliste voor het laten uitvoeren van abortus
De rechtbank van eerste aanleg in Rabat oordeelde dat Raissouni verantwoordelijk moest worden gehouden voor de illegale abortus en de buitenechtelijke seks. Haar verloofde ontving dezelfde gevangenisstraf, eveneens voor seks voor het huwelijk en zijn deelname aan de abortus.

In antwoord op het vonnis stemde Heba Morayef, regionaal directeur voor de regio Midden-Oosten en Noord Afrika (MENA) van Amnesty International, in met die sombere beoordeling van de mensenrechten in Marokko. Ze beschreef het vonnis als een stap terug voor vrouwenrechten in Marokko. "Hajar Raissouni, haar verloofde en de medische staf die bij de zaak betrokken waren, hadden nooit gearresteerd mogen worden", zei Morayef.

"De Marokkaanse autoriteiten moeten de veroordeling van Raissouni "intrekken" en haar en alle andere betrokkenen onmiddellijk vrij laten", voegde ze toe. Ze beschreef de arrestatie en het proces als laster en een inbreuk op de privacy. "Onder het internationaal recht hebben vrouwen het recht op hun seksuele en reproductieve leven, en om eigen beslissingen te nemen". Marokko criminaliseert echter zowel abortus als seks buiten het huwelijk en dat is volgens Amnesty een vorm van vrouwendiscriminatie.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
amnesty international
vrouwenrechten
hajar raissouni
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
transfer talks
botola pro
la liga
libië
premier league
botolapro
irak
hamza-mon-bb
süper lig
sparta rotterdam
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
iran
eredivisie
turkije
marrakech
hakim ziyech
daesh
caf
mohammed vi