Nasser Zefzafi: Mars om dood Mouhcine Fikri

marokko
0
4 okt '19
Mouhcine Fikri kwam in oktober 2016 om het leven toen hij werd verpletterd in een vuilniswagen in een poging zijn in beslag genomen vis terug te halen.

De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Ras-Lma gevangenis in Fez, heeft opgeroepen tot een mars ter nagedachtenis van Mouhcine Fikri's. Zefzafi deed de oproep in een brief die hij telefonische aan zijn vader dicteerde en is gericht aan alle Riffijnen die in Europa wonen. Zefzafi roept op om 26 oktober in Parijs bijeen te komen.

"Onze mensen [Riffijnen] maken een moeilijke tijd door die kan worden overwonnen door alles weg te laten wat leidt tot verdeeldheid en tweedracht," aldus Zefzafi. Hij herinnerde eraan dat de overwinning van zijn voorouders op het kolonialisme begon bij het "verlaten van tribale conflicten" en het "verenigen van rangen" omdat "het belang van de Rif-regio boven alles staat", leest de brief.

Mouhcine Fikri
De dood van de visboer ontketende in 2016 de Hirak du Rif-beweging. De 31-jarige Mouhcine werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de lokale autoriteiten in beslag was genomen.

De felle protesten werden aangewakkerd door de 20 februari-beweging, die tijdens de Arabische Lente in Marokko tevergeefs heeft geprobeerd de macht van de Marokkaanse koning te breken. Betogers in de Noordelijke steden zouden de dood van de visverkoper hebben vergeleken met de tragische zelfmoord van de Tunesische straatverkoper waarmee in 2010 de Arabische Lente begon.

Veel activisten, onder leiding van Nasser Zefzafi, werden gearresteerd wegens samenzwering tegen de staat nadat deze in 2016 en 2017 in Al Hoceima protesteerden tegen de levensomstandigheden in het noord-oosten van Marokko.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2019
marokko
hirak du rif
nasser zefzafi
al hoceima
mouhcine fikri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi