Werkgevers discrimineren nog steeds

algemeen
0
9 okt '19
Bij een sollicitatie maken mensen met een migratieachtergrond minder kans op een reactie dan mensen zonder die achtergrond.

Werkgevers lijken nog steeds te discrimineren op afkomst, maar wel minder dan in 2015. Ze discrimineren niet op leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek met fictieve cv's, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het onderzoek zijn 707 fictieve cv’s op internet geplaatst. Daarna werd gekeken hoe vaak die cv’s werden bekeken en hoeveel mailtjes en telefoontjes er van werkgevers en recruiters binnenkwamen. Alleen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond was er een duidelijk verschil in het aantal reacties.

De krappe arbeidsmarkt heeft waarschijnlijk een gunstig effect op de positie van oudere werkenden, en van mensen met een buitenlandse afkomst. Dat houdt in dat, als de economie weer aantrekt, discriminatie ook weer kan toenemen en daarom is er doorlopend aandacht voor nodig. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

© ANP 2019
werkgelegenheid
arbeidsmarkt
werkgever
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?