Kamer: Turkije straffen na inval in Syrië

algemeen
9
9 okt 17:04
In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de Turkse inval in Syrië. Partijen van coalitie en oppositie pleiten voor maatregelen tegen Turkije.
Regeringspartij CDA noemt de invasie ongehoord, maar niet onverwacht. "Het aangekondigde vertrek van de Verenigde Staten geeft ruimte aan de expansiedrift van Turkije", reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Volgens hem heeft de Europese Unie diplomatieke en economische kracht áls lidstaten eensgezind zijn. "Al deze middelen om Turkije terug te dwingen moeten worden ingezet", vindt hij.

Ook coalitiepartner D66 ziet dat zo. "Niet onverwacht, wel zeer zorgelijk. Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen", aldus D66'er Sjoerd Sjoerdsma.

'Zeer slechte stap'
Regeringspartner ChristenUnie vindt eveneens dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. "Nu zaak dat de EU sancties afkondigt tegen Turkije", bepleit Kamerlid Joël Voordewind.

De VVD wil sancties niet uitsluiten, "maar het gaat ons om de veiligheid, niet om het middel daartoe", aldus Sven Koopmans. Hij wil spoedige reacties van de EU, de NAVO en de Verenigde Naties. "Dit is een zeer slechte, heel gevaarlijke stap die de strijd in Syrië nog erger zal maken." Hij vreest meer oorlog, meer terrorisme en meer vluchtelingenstromen.

'Volstrekt illegaal en onacceptabel'
Oppositiepartij SP spreekt over een volstrekt illegale, onverantwoorde en onacceptabele aanval op de Syrische gemeenschappen. "Dit krijg je wanneer Trump vuile deals maakt met president Erdogan", zegt Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens haar moet de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië eisen, het NAVO-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.

GroenLinks noemt de invasie een ramp voor de Koerdische burgerbevolking in het gebied. Iedere vorm van militaire samenwerking met Turkije moet onmiddellijk worden opgeschort, vindt leider Jesse Klaver. "De EU moet nu leiderschap tonen en Turkije tot de orde roepen."

SGP'er Kees van der Staaij noemt de Turkse stap buitengewoon gevaarlijk en bedreigend. "Dit vraagt om krachtige sancties tegen Turkije."

© MAROKKO.NL 2019
syrië
turkije
recep tayyip erdoğan
pkk
donald trump
verenigde staten
tweede kamer
cda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
algerije
chan 2020
berkane
chan2020
houcine ammouta
badr hari
rico verhoeven
gabon
glory kickboxing
eredivisie
atlasleeuwen
frmf
casablanca
politie
marrakech
team marokko
tanger
ajax
iran
golaso
spanje
daesh
dgsn
moord
mohammed vi