Marokko neemt afstand van verklaring Arabische Liga omtrent Turkse inval Syrië

marokko
17
14 okt '19
Turkije startte een antiterreuroperatie in Noord-Syrië om haar grenzen te beveiligen

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita zei zondag dat de  recente verklaring van de Arabische Liga over de Turkse operatie in het noorden van Syrië niet de officiële positie van Marokko weerspiegelt.

De Arabische Liga omschreef zaterdag tijdens een ministeriële spoedvergadering in Caïro de Turkse anti-terreuroperatie als een "militaire invasie" en dat deelnemers van de Liga zijn overeengekomen om de diplomatieke en militaire betrekkingen met Turkije opnieuw te evalueren. Die verklaring "weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de officiële positie van het koninkrijk", aldus Bourita.

Marokko heeft volgens de Marokkaanse minister gewacht met het uitten van haar bedenkingen om de algemene sfeer tijdens de bijeenkomst niet te verstoren. Ook Libië heeft de verklaring afgewezen en Qatar en Somalië hebben bedenkingen guit.

Peace Spring Turkije is afgelopen woensdag gestart met operatie Peace Spring in Noord-Syrië om haar landsgrenzen grenzen te beveiligen door terroristen te elimineren. De bedoeling is de weg vrij te maken voor een veilige terugkeer van Syrische vluchtelingen, aldus Ankara.

Ankara wil terroristische elementen van de PKK en zijn Syrische uitloper, de PYD / YPG, ten oosten van de Euphrates rivier te elimineren. De PKK wordt door Turkije, de VS en de Europese Unie aangemerkt als terroristische organisatie en heeft volgens Turkije de afgelopen 30 jaar meer dan 40.000 mensen gedood, waaronder vrouwen en kinderen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
turkije
syrie
arabische liga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?