Frankrijk: Islamitische moeders bang voor uitsluiting schoolreisjes

buitenland
6
16 okt '19
Een gevoel van stigmatisering en uitsluiting wordt gedeeld door veel gesluierde moeders die regelmatig schoolreisjes begeleiden.

"Ik begrijp nu waarom andere gesluierde moeders niet deelnemen aan schooluitstapjes.", zegt Fatima, de gesluierde moeder die onlangs tijdens een schoolreisje werd verzocht haar hoofddoek af te doen. Fatima verliet de raadszaal nadat de politicus haar het middelpunt maakte van zijn racistische tirade.

Eenmaal buiten liep ze Karine Champy van het extreemrechtse Front National tegen het lijf die het nodig vond de gesluierde moslima nog een trap na te geven. "Ben je gelukkig?! Is het je gelukt? ", riep ze naar de aangeslagen Fatima. "Ze was veel aan het gebaren en stond op het punt me te duwen. Ik bleef kalm en reageerde niet op haar provocatie", aldus Fatima tegenover het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF).

Over haar zoon zegt Fatima dat hij nog steeds gechoqueerd is door de hele ervaring en momenteel wordt begeleidt door een CCIF-psycholoog. "De eerste nacht had hij nachtmerries en vertelde huilend het gevoel te hebben dat iedereen tegen hun is."

Het incident met Fatima staat niet op zichzelf. Afgelopen maandag werd een schoolbezoek geannuleerd nadat een officier van een brandweerkazerne in Oise een bezoek van een schoolklas weigerde omdat een gesluierde moeder als begeleider mee was. De 36-jarige Mounia was gekleed in een khimaar.

Stigmatisering  Sinds het ingaan van het hoofddoekverbod op Franse scholen voelen veel gesluierde moeders zich uitgesloten. Het Franse medium France Inter heeft een aantal van die moeders gesproken.

"Meestal zijn het leraren en schooldirecteuren die ons vragen om kinderen op schoolreizen te vergezellen. Ik hoefde nooit te smeken om een ​​uitje te begeleiden (...) Tijdens schoolreisjes ging het altijd goed", zegt Halima (45).

Souad (48) betreurt de behandeling van moslims en gesluierde vrouwen door de media. "We hebben vooral last van wat er in de media over ons wordt gezegd. Het is frustrerend om hen te horen praten over gesluierde vrouwen. Het probleem van de school zijn niet de gesluierde vrouwen, het is de beeldvorming".

"Op dit moment begeleid ik de CE1-les van mijn zoon op de ijsbaan. De andere twee begeleiders en ik zijn gesluierd. Als we er niet zijn, zijn er geen uitstapjes. Op school zijn we altijd welkom geweest. De leraren of andere betrokkenen hebben mij nooit aangesproken op mijn kleding.", aldus Zoulikha (42).

Hoofddoekverbod Dinsdag herinnerde premier Edouard Philippe tijdens de Nationale Vergadering eraan dat de islamitische sluier op school inderdaad verboden is, maar dat de wet deze niet verbied voor studenten of moeders die schoolreisjes begeleiden, meldt nieuwsdienst AFP. Een uitspraak die haaks in gaat op die van Jean-Michel Blanquer, de Franse Minister van Onderwijs. Blanquer verklaarde na het incident met Julien Odoul dat het dragen van de sluier niet iets is om aan te moedigen. "Wat het zegt over de status van vrouwen is niet in lijn met onze waarden".

© MAROKKO.NL 2019
frankrijk
discriminatie
racisme
hoofddoekverbod
onderwijs
verbood
schoolreis
julien odoul
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?