Directeur Franse krant: 'Ik haat islam'

buitenland
8
16 okt '19
De adjunct-directeur van de extreemrechtse krant Le Figaro zei: "we hebben het recht om religie te haten."

Dat zei directeur Yves Threard tijdens een debat van "Le Grand Soir" (de Grote Avond) afgelopen maandag. "Ik haat de moslimreligie", zei hij openlijk tijdens een debat over het dragen van de hoofddoek in de openbare ruimte. Het tv-programma besprak het hoofddoekverbod op openbare plaatsen na de controversiële opmerking van Julien Odoul, lid van het extreemrechtse National Rally (RN) vorige week.

Odoul en zijn collega's vroegen de voorzitster van de regionale raad een aanwezige ​​gesluierde moslima te vragen haar hoofddoek af te doen of de zaal te verlaten. De vrouw was mee als begeleidster van een schoolreisje.

Yves Threard toonde sterke steun voor het racistische verzoek van Odoul en verklaarde zelf ook volledig tegen de hijab in de openbare ruimte te zijn. Hij zei dat hij een keer een bus moest verlaten na iemand met een sluier te hebben gezien. De redacteur zei ook dat islamofobie "niet bestaat" en benadrukte dat iedereen "het recht heeft om religie te haten".

Verschillende Franse publieke figuren veroordeelden de verklaring van Threard, waaronder journalist Samuel Gontier. "Bedankt voor het idee. Vanaf nu draag ik een sluier om de bus te nemen om elke ontmoeting met Yves Threard te voorkomen", aldus Gontier op twitter. Meer dan 1.400 mensen hebben zijn post geretweet.

De Organisatie tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) heeft cijfers gepubliceerd die aangeven dat het aantal islamofobe aanvallen met 52% is toegenomen in 2018 in vergelijk met dezelfde periode het jaar daarvoor.

© MAROKKO.NL 2019
frankrijk
hoofddoekverbod
le figaro
yves threard
julien odoul
islamofobie
moslimhaat
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi