1% Marokkanen schizofreen

marokko
0
17 okt '19
Marokkanen zijn zich vaak niet bewust van de ziekte en schrijven symptomen toe aan hekserij en verkiezen behandeling door fqih of charlatan boven medische behandeling.

Wereldwijd lijden bijna 21 miljoen mensen aan schizofrenie met 340.000 gevallen in Marokko. Studies tonen aan dat 75% van de families van patiënten in Marokko de ziekte niet begrijpen en hun toevlucht zoeken tot hekserij in plaats van medicijnen. Meer dan 70% van de mensen met deze psychische aandoening heeft bijvoorbeeld traditionele genezers, kruidendokters, fqihs en charlatans gezien, zo meldt dagblad Al Ahdath Al Maghribia.

De cijfers werden door de Marokkaanse verenigingen 'Sila en Chams' bekend gemaakt ter gelegenheid van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid van de Verenigde Naties. De vereniging ondersteunt patiënten en families bij de omgang met de ziekte. Schizofrenie, die 1% van de Marokkanen treft, is een psychose die wordt gekenmerkt door het verlies van contact met de realiteit en die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot de 10 meest invaliderende ziekten behoort.

"Schizofrenie heeft ernstige gevolgen voor het leven van patiënten en die hebben daarom ondersteuning nodig om opnieuw te integreren in het sociale leven," zegt psychoanalyticus Hachem Tyal. "In Marokko zijn gezinnen de eersten die de zieken kunnen begeleiden en moeten daarom betrokken zijn bij de zorg voor patiënten om hen te helpen de moeilijkheden en problemen van schizofrenie te begrijpen.", vervolgt hij. De ondersteuning kan bestaan ​​uit educatieve programma's om de patiënten te leren begrijpen en het nemen van passende ondersteunende maatregelen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
schizofrenie
fqih
charlatan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?