Turkije: nieuw offensief in Syrië niet nodig

buitenland
5
23 okt '19
Turkije zegt dat het geen reden ziet om het offensief in het noorden van Syrië te hervatten.

De VS hebben de Turken gemeld dat de terugtrekking van de Koerdische strijders in het gebied is afgerond, laat het Turkse ministerie van Defensie weten. Het Turkse leger zegt dat er geen aanleiding is om een operatie buiten het huidige gebied te starten. De Turkse regering was met de VS een pauze in het offensief overeengekomen, zodat de Koerden zich konden terugtrekken. Die pauze eindigde dinsdag, maar is door Turkije en Rusland met zes dagen verlengd.

Terreurvrije zone
Turkije en Rusland gaan een "terreurvrije zone" instellen in het noorden van Syrië bij de grens met Turkije. Beide landen zijn dat in Sochi overeengekomen. De Turkse president Recep Erdogan kondigde daarbij aan dat Russische en Turkse militairen gezamenlijke patrouilles in de 10 kilometer brede strook zullen uitvoeren.

Het gaat om het gebied waar Turkije bijna twee weken geleden een opmars begon om Koerden te verjagen. Met de VS kwam Ankara later een pauze overeen zodat de Koerden zich konden terugtrekken. Die pauze eindigt dinsdag maar Turkije en Rusland maakten bekend dat die periode met zes dagen wordt verlengd.

Turkije en Rusland kwamen verder overeen dat de opmars van het Turkse leger tot ongeveer 32 kilometer op Syrisch gebied kan doorgaan en dat de Koerden zich uit dat gebied zullen terugtrekken.

© ANP 2019
rusland
turkije
verenigde staten
syrië
koerden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?