Marokko bouwt eerste dorp op zonne-energie in Afrika

marokko
9
24 okt '19
Het betreft een pilotproject dat straks overal in Marokko kan worden uitgerold.

Marokkaanse functionarissen hebben 12 oktober het eerste dorp in Marokko en Afrika ingehuldigd dat volledig draait op zonne-energie. Het dorp "Id Mjahdi" ligt in de buurt van Essaouira, ongeveer 190 km ten westen van Marrakech.

Het Marokkaanse ministerie van Energie en de lokale autoriteiten van Essaouira werkten samen met het Marokkaanse Agentschap voor Duurzame Energie (MASEN), de Marokkaanse NGO Cluster Solaire en Franse bedrijven Intermarche en Le Petit Olivier om het project te voltooien.

Het dorp is niet aangesloten op het elektriciteitsnet en is dus volledig autonoom. Alle stroom die het het dorp nodig heeft is afkomstig van 32 zonnepanelen die 8,32KWW aan elektriciteit genereren. De centrale voedt ongeveer 20 woningen en het dorp biedt ruimte aan meer dan 50 mensen. De zonne-energiecentrale voedt naast de straatverlichting ook boilers en ovens in de woningen. Het elektriciteitsnetwerk bevat een accu die opgewekte elektriciteit kan opslaan voor gebruik buiten daglichturen.

In het dorp zit ook een openbare hamam, een watertoren, een argan-workshop die banen biedt voor de lokale bevolking en een basisschool. De school bestaat uit twee klaslokalen, een sportveld en een speeltuin.

De voormalige minister van onderwijs van Marokko en lid van de Essaouira-Mogador Association, Rachid Belmokhtar, zei dat "dergelijke projecten de sociale ongelijkheden verminderen en comfort en moderniteit in kleine dorpen introduceren." Hij voegde eraan toe dat het project een pilot is en kan worden uitgerold in verschillende regio's van Marokko, als onderdeel van de doelstellingen van het Koninkrijk om meer te investeren in duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
afrika
zonne-energie
dorp
id mjahdi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi