Marokko sluit megadeal met Russen voor bouw olieraffinaderij nabij Nador

economie
4
24 okt '19
De deelname van Marokko aan de Russisch-Afrikaanse top van 2019 heeft al vruchten afgeworpen. De waarde van de deal wordt geschat op € 2 miljard en zal duizenden banen opleveren in Noord-Marokko.
Het nieuwe Marokkaanse bedrijf Mya Energy heeft woensdag een deal gesloten met het Russische VEB. De deal betreft de bouw van een olieraffinaderij van € 2 miljard. Een delegatie op hoog niveau bestaande uit ambtenaren, waaronder regeringsleider Saad Eddine El Othmani, en functionarissen uit het bedrijfsleven vlogen naar Sochi in Rusland om deel te nemen aan de top.

VEB en het onlangs gevormde Marokkaanse bedrijf hebben een deal gesloten om een ​​petrochemisch complex in Noord-Marokko te bouwen met een initiële beoogde raffinagecapaciteit van 100.000 vaten per dag, meldt het Marokkaanse persbureau Maghreb Arab Press (MAP). Het bedrijf streeft uiteindelijk naar een doelstelling van 200.000 vaten per dag.

MAP citeerde een verklaring van Mya Energy waarin stond dat de ontwikkeling en uitvoering van het project door het Marokkaanse bedrijf zal worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende Russische actoren op het gebied van energie. De Russen zullen de Marokkanen voorzien van expertise, technologie en apparatuur.

"Dit project zal naar verwachting enkele duizenden directe en indirecte banen creëren, vooral in de noordelijke regio van het koninkrijk.", leest de verklaring. De locatie van de raffinaderij speelt een strategische rol omdat deze wil profiteren van de havenfaciliteiten van Nador West Med.

Met dit project wil Marokko de binnenlandse olieproductie realiseren. Na de sluiting van de enige Marokkaanse raffinaderij (SAMIR) in 2015 moest Marokko het grootste deel van de energiebehoeften importeren. Raffinaderij SAMIR werd gesloten wegens torenhoge schulden als gevolg van de crash van de olieprijzen na de pieken in 2014.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
rusland
olie
raffinaderij
mya energy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
duitsland
hanau
coronavirus
china
tobias rathjen
frankfurt
terrorisme
moskee
moslimhaat
afc ajax
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi