Dood Baghdadi gemeld, Trump geeft verklaring

buitenland
41
27 okt '19
De Amerikaanse president Donald Trump komt zondag met een belangrijke verklaring.

Amerikaanse media melden dat Trump om 14.00 uur (Nederlandse tijd) bekendmaakt dat speciale eenheden een operatie hebben uitgevoerd tegen Abu Bakr al-Baghdadi en dat de leider van Daesh daarbij is omgekomen.

Een regeringsmedewerker wilde tegen CNN alleen kwijt dat de verklaring van Trump over buitenlandse politiek gaat. Zelf twitterde Trump zaterdagavond dat "iets heel groots" is gebeurd.

De geheime missie tegen Baghdadi had plaats in het noordwesten van Syrië. Trump zou ongeveer een week geleden daarvoor toestemming hebben gegeven. Volgens Newsweek is het ministerie van Defensie er "vrij zeker" van dat de Daesh-leider is omgekomen. Tijdens de inval kwam het kort tot een schotenwisseling, waarna de Daesh-leider zichzelf om het leven bracht met een bomvest. Ook twee van zijn vrouwen kwamen door de explosie om het leven. CNN meldde dat nog een DNA-test moet worden gedaan om zekerheid te hebben dat Baghdadi niet meer leeft.

Idlib De missie zou zaterdag zijn uitgevoerd, nadat belangrijke inlichtingen waren binnengekomen. De locatie die de speciale eenheden zijn binnengevallen in de provincie Idlib, werd al langer in de gaten gehouden, meldt Newsweek. Dat Baghdadi zich in Idlib zou ophouden, is opmerkelijk. Het is het laatste grote rebellengebied in het land, maar wordt voornamelijk gecontroleerd door rivaliserende jihadisten.

Ook Iraanse veiligheidsbronnen meldden dat de Daesh-leider niet meer leeft. Zij zeiden tegen het Britse persbureau Reuters dat ze die informatie uit Syrië hebben gekregen.

Hardnekkige geruchten Baghdadi verscheen in 2014 voor het laatst in het openbaar, toen hij in Mosul het kalifaat uitriep. Drie jaar later circuleerden hardnekkige geruchten over zijn dood. De terroristenleider is meerdere keren doodverklaard, onder meer door Rusland en Iran. Afgelopen april dook hij voor het eerst in vijf jaar weer op in een video.

Over Baghdadi, die zichzelf 'Kalief Ibrahim' noemde, is weinig bekend. De echte naam van de gevreesde terroristenleider is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij groeide op in Samarra, ten noorden van Bagdad, en is in 1971 geboren.

De Irakees trad in 2010 op de voorgrond als leider van al-Qaeda in Irak. Hij splitste zich later af van al-Qaeda en ging met zijn organisatie verder als Daesh in Irak en de Levant (ISIL, ook vaak ISIS genoemd). De terreurgroep, zwaaide op het hoogtepunt van zijn macht de scepter over gebieden in Syrië en Irak waar miljoenen mensen woonden.

© MAROKKO.NL 2019
daesh
abu bakr al-baghdadi
irak
syrie
donald trump
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?