Veel ophef na verbranden Marokkaanse vlag in Parijs (video)

marokko
4
29 okt '19
De beelden van demonstranten die de Marokkaanse vlag onteren zorgden voor veel woede bij Marokkanen in binnen en buitenland

Bij de demonstratie in Parijs afgelopen zaterdag hebben sommige actievoerders de Marokkaanse vlag onteerd door deze te vertrappen en in brand te steken, meldde het Marokkaanse persbureau Maghreb Arab Press (MAP) zondag. Demonstranten marcheerden als pleidooi voor onafhankelijkheid voor de Rif-regio en ter nagedachtenis van de dood van Mohcine Fikri. Het overlijden van de visboer exact drie jaar geleden leidde in 2016 en 2017 tot de Hirak Rif-protesten in de noordelijke regio's van Marokko.

De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, heeft begin oktober opgeroepen tot de mars. Duitse nieuwsbron meldde dat het aantal demonstranten in Parijs van kleine omvang was. Nieuwsdienst Le360 meldde dat ook aanhangers van Polisario zich bij het protest in Parijs hadden gevoegd.

In Marokko is verontwaardigd gereageerd op het onteren van de nationale vlag van het koninkrijk. Op sociale netwerken werd de vlagverbranding gezien als verraad. Blogs van activisten van verschillende mensenrechtenorganisaties, media, politiek en jongerenbewegingen kwamen allen overeen dat het onteren van de nationale vlag een onvergeeflijke daad is. Ook hebben sommige nieuwswebsites de identiteit gepubliceerd van de vrouw die de vlag in brand heeft gestoken.

Ook het uitvoerende bureau van de Marokkaanse Vereniging voor Burgerschap en Mensenrechten (AMDH) veroordeelde de actie van de demonstranten en wees erop dat de respectloze daad veel Marokkanen wereldwijd diep heeft geraakt. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de nationale vlag een symbool is van trots, waardigheid, soevereiniteit, originaliteit, prestige en waardigheid. "Werken aan een sterke eenwording moet plaatsvinden zonder geweld of mensenrechtenschendingen", leest de verklaring van de organisatie.

Parlementsleden zingen volkslied Marokkaanse parlementsleden hebben maandag voor aanvang van de plenaire zitting luidkeels het Marokkaanse volkslied gezongen. Dat gebeurde nadat Habib al-Maliki, spreker van het Huis van Afgevaardigden, daartoe opriep.

Strafbaar Het Marokkaans Wetboek van Strafrecht staat de vervolging toe van degenen die de Marokkaanse vlag verbranden wegens 'minachting voor het embleem en de symbolen van het koninkrijk'. Men riskeert een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
amazigh
parijs
hirak du rif
vlagverbranding
nasser zefzafi
mouhcine fikri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi