Marokkaanse vrouwen zullen bij terugkeer uit Syrië niet worden vervolgd

buitenland
2
30 okt '19
Zo'n 700 vrouwen en kinderen uit Marokko zitten momenteel gevangen in het Syrisch conflictgebied.
Marokkaanse vrouwen van jihadisten die in Syrië zijn gestrand na zich te hebben aangesloten bij hun echtgenoot zullen niet worden vervolgd voor hun deelname aan Daesh in Syrië en Irak als ze terugkeren naar Marokko. Dat heeft Abdelhak Khiame, algemeen directeur van de nationale inlichtingendienst BCIJ, maandag bekend gemaakt. Volgens Khiame zijn er precies 280 vrouwen, verantwoordelijk voor 391 minderjarigen. Hij gaf echter geen details over waar ze zouden worden opgesloten.

Abdelhak Khiame beargumenteerd dat de Marokkaanse vrouwen niet naar Syrië waren afgereisd om te vechten maar om hun echtgenoten te vergezellen. "Daarom kunnen we ze niets verwijten," legde hij uit. "Degenen die reeds naar Marokko zijn teruggekeerd zijn opgevangen en ontvangen hulp bij hun revalidatie en sociale re-integratie", voegt Khiame toe.

Dit is goed nieuws voor de North Observatory for Human Rights (ONDH), die al enkele maanden oproept tot repatriëring van de vrouwen en hun kinderen. De president van ONDH, Mohamed Benaissa, is zichtbaar enthousiast en schuift dat niet onder stoelen of banken. "We hebben dit goede nieuws met veel opluchting ontvangen, vooral omdat we anderhalf jaar lang hebben opgeroepen om ervoor te zorgen dat deze Marokkanen en hun kinderen worden gerepatrieerd naar Marokko, als onderdeel van een humanitair gebaar en in overeenstemming met internationale mensenrechtenverdragen", zegt hij tegen nieuwsdienst Le360.

Mohamed Benaissa herinnert zich, net als Abdelhak Khiame, dat "deze vrouwen hun echtgenoten volgden vanwege hun economische en financiële afhankelijkheid en uit angst om zich in nog slechter sociaal-economische situatie te bevinden".

Er is nog een hele weg te gaan, zoals het ondersteunen van deze vrouwen op sociaal en psychologisch vlak. Maar ook juridisch, omdat sommige kinderen uit verschillende huwelijken zijn geboren of verschillende nationaliteiten hebben, terwijl anderen in Syrië zijn geboren en juist ongedocumenteerd zijn.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
bcij
terreur
syrie
marokkaanse vrouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
china
wuhan
transfer talks
hubei
syrië
geruchtenmolen
duitsland
recep tayyip erdoğan
serie a
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
eredivisie
iran
turkije
hakim ziyech
marrakech
caf
daesh
mohammed vi