Turkije roept ambassadeur VS op matje

buitenland
0
30 okt '19
De Amerikaanse ambassadeur in Turkije is door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen.

De sommatie komt nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk van 1915 tot 1917 heeft erkend als een genocide en aandringt op sancties tegen de Turken vanwege de inval in Syrië. Turkije erkent dat vele in het Ottomaanse Rijk wonenden Armeniërs zijn gestorven tijdens gevechten met Ottomaanse troepen in de Eerste Wereldoorlog, maar bestrijdt dat er sprake was van systematisch georganiseerde uitroeiing van een bevolkingsgroep. Het land noemde het aannemen van de resolutie door de Amerikaanse volksvertegenwoordigers "een beschamend besluit van degenen die de geschiedenis exploiteren" uit politieke overwegingen.

In het door de Democraten gecontroleerde Huis stemden 405 volksvertegenwoordigers voor de resolutie. Elf leden stemden tegen.

Circa anderhalf miljoen Armeniërs werden om het leven gebracht door het Ottomaanse Rijk. De aanzet werd gegeven tijdens de Eerste Wereldoorlog toen de Ottomaanse autoriteiten op 24 april 1915 zeker 250 Armeense intellectuelen en leiders arresteerden in Istanbul.

© ANP 2019
verenigde staten
syrië
ottomaanse rijk
istanbul
eerste wereldoorlog
armenië
turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi