Franse senaat keurt controversiële wet hoofddoekverbod goed

buitenland
4
30 okt '19
Het wetsvoorstel verbiedt moeders een hoofddoek te dragen tijdens schoolreisjes

Een totaal van 163 senatoren stemden voor het wetsvoorstel, 114 stemden tegen. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd tijdens de Nationale Vergadering om in werking te treden, maar aangezien de regerende partij, La République En Marche!, tegen het wetsvoorstel is, lijkt het onwaarschijnlijk dat het wetsvoorstel zal worden goedgekeurd.

De discussie rondom de hoofddoek houdt Frankrijk in zijn greep. Eerder deze maand had de Franse extreemrechtse politicus Julien Odoul een islamitische moeder verbaal aangevallen door haar te vragen haar sluier af te doen tijdens een bijeenkomst in het oosten van Besançon. De moslima vergezelde haar zoon en zijn klas op een schoolreisje. Het incident wakkerde nog meer islamofobe uitspraken en incidenten aan

Moslims vrezen dat de wet zal leiden tot stigmatisering en uitsluiting. Zo'n 100 gekozen vertegenwoordigers tekenden onlangs een manifest tegen de stigmatisering van moslims. Ondertekenaars zien het maatschappelijk debat over de sluier als een zoektocht naar laaghangend fruit die enkel twijfel en achterdocht wekt bij de moslimbevolking. Zo'n 90 academici, regisseurs, acteurs en journalisten vroegen de Franse president Emmanuel Macron op 15 oktober in een open brief in dagblad Le Monde om de aanval tegen de moslimvrouw te veroordelen.

Macron zei op 24 oktober: "Het dragen van een hoofddoek in de openbare ruimte is echter niet mijn zaak. In openbare diensten, op school en tijdens het opleiden van kinderen, is de hoofddoek wel mijn zaak. Daar gaat secularisme over".

© MAROKKO.NL 2019
frankrijk
hoofdoek
senaat
wetsvoorstel
islamofobie
moslimhaat
racisme
discriminatie
schoolreisjes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?