EU-commissaris wil oplossing Daesh-kinderen

marokko
0
30 okt '19
In Syrië en Irak verblijven ongeveer 1400 Daesh-kinderen van wie minstens één ouder EU-burger is. "Dat is een probleem dat snel moet worden aangepakt", zei EU-commissaris Julian King (Veiligheid) woensdag.

Hij verwelkomde het besluit van sommige lidstaten om kinderen terug te halen. Onder meer Nederland, Frankrijk en België hebben een aantal kinderen laten terugkomen, vooral wezen. King wees erop dat repatriëring een bevoegdheid van lidstaten is. Wel kan de EU behulpzaam zijn.

Volgens hem zit bijna de helft van de 1400 veelal jonge kinderen in detentie. Volgens inlichtingendienst AIVD verblijven nog 90 kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie. De Nederlandse regering wil geen moeders en kinderen van Daesh-strijders uit Syrië te halen omdat dat te gevaarlijk zou zijn.

Extreem waakzaam
Wat betreft de risico’s van Daesh-strijders is de EU volgens King beter toegerust dan een paar jaar terug. "Maar we hebben het probleem niet opgelost." In Europa zitten volgens hem zo’n 1200 mensen in de gevangenis voor terroristische activiteiten. Nog eens twee keer zoveel andere gedetineerden zijn naar schatting geradicaliseerd in gevangenschap.

"We blijven extreem waakzaam", aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken), verwijzend naar recente aanvallen uit extreem-rechtse en jihadistische hoek.

Marokko Zo'n 700 vrouwen en kinderen uit Marokko zitten momenteel gevangen in het Syrisch conflictgebied. Abdelhak Khiame, de algemeen directeur van de nationale inlichtingendienst BCIJ, heeft maandag bekend gemaakt dat Marokkaanse vrouwen van jihadisten die in Syrië zijn gestrand na zich te hebben aangesloten bij hun echtgenoot niet zullen worden vervolgd voor hun deelname aan Daesh in Syrië en Irak als ze terugkeren naar Marokko.

Khiame beargumenteerd dat de Marokkaanse vrouwen niet naar Syrië waren afgereisd om te vechten maar om hun echtgenoten te vergezellen. "Daarom kunnen we ze niets verwijten," legde hij uit. Volgens Khiame zijn er precies 280 vrouwen, verantwoordelijk voor 391 minderjarigen. "Degenen die reeds naar Marokko zijn teruggekeerd zijn opgevangen en ontvangen hulp bij hun revalidatie en sociale re-integratie", voegt Khiame toe.

© ANP 2019
frankrijk
europa
irak
terrorisme
syrië
daesh
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi