Valse werkaanbiedingen meest voorkomende oplichting in Marokko

marokko
0
30 okt '19
Slachtoffer die vallen voor de oplichting worden meestal achtergelaten in een financiële en sociale puinhoop.

De nationale veiligheidsdienst DGSN heeft cijfers vrijgegeven omtrent fraudegevallen en oplichtingszaken die de afgelopen jaren zijn geregistreerd. Valse werkaanbiedingen en migratiegerelateerde zaken zijn de meest voorkomende vormen van oplichting waar Marokkanen het slachtoffer van worden. De statistieken verschenen in het maandelijkse tijdschrift 'Achorta' (politie) van oktober.

In 2018 registreerde DGSN 2.285 gevallen van oplichting of fraude die tot de aanhouding van 3.136 verdachten hebben geleid. Tot dusverre heeft de politie dit jaar 1.397 vergelijkbare zaken geregistreerd en deze hebben tot dusver geleid tot 982 aanhoudingen. Ongeveer 47% van de geregistreerde gevallen betrof valse migratiemogelijkheden en 18% betrof valse werkaanbiedingen. Online oplichting vertegenwoordigde 9% van de gevallen.

DGSN meldde ook dat het aantal gevallen van oplichting en fraude tussen 2015 en 2018 met 25% is toegenomen. Het tijdschrift verklaarde dat er in Marokko veel soorten vormen van oplichting voorkomen. Valse advertenties, ongeldige cheques en loterijen behoren tot de meest voorkomende oplichting. Daders nemen meestal rechtstreeks contact op met hun slachtoffers, per telefoon, e-mail of op phising-websites die speciaal zijn ontworpen om gevoelige informatie van de slachtoffers te achterhalen.

DGSN maakte ook melding van de oplichtingspraktijk bekend als 'Samaoui' als een veelvoorkomende vorm van oplichting. Samaoui-oplichters richten zich op slachtoffers met bijgelovige overtuigingen. Ze presenteren zichzelf als heiligen met bovennatuurlijke krachten en overtuigen hun slachtoffers om hun waardevolle spullen af te geven. De slachtoffers, meestal achtergelaten in een staat van hypnose en verwarring, realiseren zich niet dat ze zijn opgelicht totdat de daders met de noorderzon zijn vertrokken.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
oplichting
arbeid
werkgelegenheid
dgsn
samaoui
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?