Duitsland onthult nieuwe maatregelen tegen extreemrechts

buitenland
0
31 okt '19
De regering stelde woensdag nieuwe maatregelen voor om haatmisdrijven op internet te bestrijden en strengere wetgeving voor wapenbeheersing

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei tijdens een persconferentie in Berlijn dat het kabinet een negen-puntenplan heeft goedgekeurd om de groeiende dreiging van extreemrechtse groepen tegen te gaan. "Dit is een groot probleem, een uiterst ernstig probleem," zei Seehofer, eraan toevoegend dat de neonazistische terreurgroep Nationaal Socialistische Ondergrondse (NSU) met de moord op pro-immigratie politicus Walter Lubcke in juni en de aanval op een synagoge in Halle heeft aangetoond dat er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Volgens het negen-puntenplan zullen internetproviders wettelijk verplicht zijn om actief inhoud met doodsbedreigingen, of inhoud die aanzet tot geweld of haat, aan de politie te melden, samen met de IP-adressen van de daders. De regering zal tevens bij het parlement een wetsontwerp indienen voor strengere wapenbeheersingsmaatregelen om te voorkomen dat extreemrechtse extremisten gemakkelijk wapens krijgen, en om het mogelijk te maken eerder door rechts-extremisten verkregen vuurwapenvergunningen in te trekken.

Als onderdeel van het pakket zullen de Duitse politie- en inlichtingendiensten nieuwe mechanismen instellen om de samenwerking in de strijd tegen extreemrechts te verbeteren.

Migranten-, en moslimhaat Duitsland is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van vreemdelingenhaat, anti-migrantenhaat en islamofobie, aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen, waaronder de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) partij. Volgens de laatste cijfers van de overheid registreerde de politie in 2018 meer dan 19.000 extreemrechtse misdaden, waarbij extremisten ongeveer 1.000 gewelddadige aanvallen op buitenlanders, immigranten of politieke rivalen plegen. Bijna 500 mensen raakten gewond bij aanvallen geïnspireerd door extreemrechtse ideologieën.

Meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen werden in 2018 aangevallen in Duitsland. Daarnaast heeft de politie vorig jaar 813 haatmisdrijven specifiek tegen moslims geregistreerd, waaronder beledigingen, bedreigende brieven en fysieke aanvallen. Ten minste 54 moslims raakten gewond bij die aanvallen.

Duitsland, met een bevolking van 81 miljoen inwoners, heeft de op één na grootste moslimbevolking in West-Europa, na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst. In Duitsland wonen zo'n 480.000 Marokkanen.

© MAROKKO.NL 2019
duitsland
extreem rechts
racsime
nazisme
discriminatie
moslimhaat
islamofobie
islamophobic alternative for germany
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi