Meerdere voetbalsterren verwacht op gala-wedstrijd Groene Mars in Laayoune

marokko
0
31 okt '19
Argentijnse legende Diego Maradona en de gepensioneerde Braziliaanse ster Ronaldinho zullen ook aanwezig zijn

Portugese sterspeler Luis Figo, de Argentijnen Hernán Crespo, Ariel Ortega en Javier Saviola, de Brazilianen Rivaldo en Cafu, de Italiaanse Gianluca Zambrotta, evenals Afrikaanse sterren Samuel Eto'o, El Hadji Diouf en Abedi Pelé worden verwacht op het gala ter ere van de 44e verjaardag van de Groene Mars in Laayoune in de zuidelijke provincies van Marokko. De jaarlijkse viering herdenkt de beweging van 1975 toen 350.000 ongewapende Marokkanen de Sahara binnen marcheerden.

In tegenstelling tot eerdere geruchten waarin de aanwezigheid van David Beckham aan de gala-wedstrijd werd aangekondigd, zal de voormalige legende van Manchester United, Real Madrid en de Engelse selectie niet aanwezig zijn.

De mars diende als protest tegen de Spaanse bezetting van de Westelijke Sahara onder het bewind van wijlen Koning Hassan II. Bovendien moest de mars bijdragen aan nationale eenheid en het gezag van de vorst versterken. Na twee staatsgrepen van het leger in 1971 en 1972, waarbij getracht was de Koning om het leven te brengen, had Koning Hassan II de sterke behoefte zijn gezag te herstellen. De Groene Mars slaagde, nog geen maand later vertrok kolonisator Spanje uit het gebied.

De Groene Mars is tegenwoordig een nationale feestdag in Marokko die op 6 november gehouden wordt. Sinds de mars van 1975 viert de stad Laayoune jaarlijks het 'Marokkaansschap' van de Westelijke Sahara. Onderdeel van deze jaarlijkse viering is een voetbalwedstrijd in het El Sheikh Stadium in Ghazghef, Laayoune.

De viering van de Groene Mars voetbalwedstrijd dient als een viering van het gedenkwaardige protest tegen het Spaanse imperialisme terwijl het gelijktijdig Marokko promoot als een voetbalbestemming.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
groene mars
david beckham
laayoune
la marche verte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?