Minister Blok bestudeert verzoek terughalen Daesh-kinderen

algemeen
10
1 nov '19
Het verzoek van Jeugdzorg Nederland om twee alleenstaande Daesh-kinderen uit Syrië terug te halen, wordt bestudeerd door het kabinet.

Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vrijdag. "Daar is nog geen conclusie over getrokken. ". Het gaat om een baby en een peuter met een Nederlandse vader uit Zuid-Holland. Zijn verblijfplaats is onbekend en de moeder zou zijn overleden. De rechtbank heeft eerder besloten om beide kinderen onder voorlopige voogdij van de Stichting Jeugdbescherming west te plaatsen.

Er zijn eerder Nederlandse Daesh-kinderen uit Syrië gehaald. In juni kwamen twee weeskinderen van een gestorven Nederlandse Daesh-strijder uit het noorden van Syrië terug. Een maand later volgde een 11-jarig meisje. Zij kwam terug door bemiddeling van het Rode Kruis.

Donderdag werd bekend dat twee Daesh-vrouwen met hun drie kinderen zich hebben gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Volgens Blok wordt nu eerst afgewacht of de Turkse autoriteiten de vrouwen willen vervolgen. Daarna wordt verder gekeken, aldus de bewindsman.

© ANP 2019
stef blok
rode kruis
syrië
turkije
zuid-holland
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi