Duitse Dresden roept noodtoestand uit door overlast Pegida-nazi's

buitenland
7
1 nov '19
De Oost-Duitse plaats Dresden heeft officieel de 'nazi-noodtoestand' uitgeroepen. In de gemeenteraad stemde een meerderheid voor een resolutie die extreemrechtse toestanden in de stad moet terugdringen.

"Deze stad heeft een probleem met nazi's", zei wethouder en initiatiefnemer van de resolutie Max Aschenbach. Dresden heeft met veel extreemrechtse acties te maken, die vaak uitlopen op geweld. De rechtse Pegida-beweging, die ook in Nederland bestaat, werd bijvoorbeeld in 2014 opgericht in Dresden. De groep demonstreert daar nog wekelijks en is geregeld betrokken bij geweld.

Het besluit moet de democratische cultuur in Dresden versterken. Ook moet het minderheden beter beschermen tegen rechts geweld.

Het is menens in Duitsland Duitsland is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van vreemdelingenhaat, anti-migrantenhaat en islamofobie, aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen, waaronder de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) partij. Volgens de laatste cijfers van de overheid registreerde de politie in 2018 meer dan 19.000 extreemrechtse misdaden, waarbij extremisten ongeveer 1.000 gewelddadige aanvallen op buitenlanders, immigranten of politieke rivalen plegen. Bijna 500 mensen raakten gewond bij aanvallen geïnspireerd door extreemrechtse ideologieën.

Meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen werden in 2018 aangevallen in Duitsland. Daarnaast heeft de politie vorig jaar 813 haatmisdrijven specifiek tegen moslims geregistreerd, waaronder beledigingen, bedreigende brieven en fysieke aanvallen. Ten minste 54 moslims raakten gewond bij die aanvallen.

Duitsland, met een bevolking van 81 miljoen inwoners, heeft de op één na grootste moslimbevolking in West-Europa, na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst. In Duitsland wonen zo'n 480.000 Marokkanen.

Nieuwe maatregelen overheid De regering stelde woensdag nieuwe maatregelen voor in de strijd tegen extreemrechts. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei tijdens een persconferentie in Berlijn dat het kabinet een negen-puntenplan heeft goedgekeurd om de groeiende dreiging van extreemrechtse groepen tegen te gaan. "Dit is een groot probleem, een uiterst ernstig probleem," zei Seehofer, eraan toevoegend dat de neonazistische terreurgroep Nationaal Socialistische Ondergrondse (NSU) met de moord op pro-immigratie politicus Walter Lubcke in juni en de aanval op een synagoge in Halle heeft aangetoond dat er nieuwe maatregelen nodig zijn.

© ANP/Marokko.nl 2019
duitsland
pegida
dresden
nazi
extreemrechts
racisme
discriminatie
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?