Gevangenisdirecteur ontslagen na lekken geluidsopname Zefzafi

buitenland
2
1 nov '19
Drie medewerkers zijn geschorst en moeten voor de tuchtraad verschijnen
Het lekken van een 45-minuten durende geluidsopname van Nasser Zefzafi is de reden van de strafmaatregelen. Het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen (DGAPR) lastte donderdagmiddag een onderzoek in nadat het geluidsfragment opdook op sociale netwerken. In de geluidsopname spreekt Zefzafi onder andere over de recente vlagverbranding tijdens een pro-Amazigh demonstratie in Parijs.

Volgens de voorlopig resultaten van het onderzoek van de inspectiecommissie werd vrijdagochtend besloten om de directeur van de Ras-Lma gevangenis in Fez te ontslaan. Drie andere ambtenaren zijn geschorst in afwachting van de afronding van het onderzoek. De voorlopige onderzoeksresultaten tonen ook aan dat Zefzafi de opname maakte toen hij zich voordeed in gesprek te zijn met familieleden.


Insubordinatie
De DGAPR opende het onderzoek na het opduiken van de geluidsopnamen en na signalen van subordinatie door Zefzafi en andere Hirak-gevangenen. Deze zouden naar verluidt hebben geweigerd bevelen op te volgen van gevangenisbewaarders. De gevangenen zeggen dat ze dat deden nadat één gevangene niet met zijn familie mocht bellen. De gevangenisdirectie ontkent dit en beweert dat de gevangene "dit recht op dezelfde dag had gebruikt". 

De DGAPR is ook verontwaardigd dat sommige gevangenisfunctionarissen zijn aangevallen door gevangenen die weigerden bevelen op te volgen. Een aantal gevangenisbewaarders heeft medische zorg ontvangen in het Hassan II Academisch ziekenhuis in Fes na de fysieke confrontatie met de gevangenen. De ambtenaren gaan het geweld aankaarten bij de officier van justitie.

De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Ras-Lma gevangenis in Fez.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
hirak du rif
nasser zefzafi
gevangenis
dgapr
onderzoek
gevangenis
ontslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
duitsland
china
hanau
terrorisme
frankfurt
italië
tobias rathjen
afghanistan
koerden
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi