Saoedi Aramco bevestigt megabeursgang

economie
0
3 nov '19
Saudi Aramco gaat naar de beurs in Saoedi-Arabië. Dat heeft het staatsolieconcern zondag bevestigd na het bericht dat de Saoedische beurswaakhond (CMA) de voorgenomen beursgang goedkeurt.

Het gaat om "een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf", aldus bestuursvoorzitter Yasir al-Rumayyan. De waarde van de aandelen wordt in de komende weken bepaald, voordat beleggers zich voor de aandelen kunnen inschrijven. Bij de beursgang brengt Saudi Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saoedische hoofdstad Riyad. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo'n 1500 miljard tot 2000 miljard dollar, waarmee het concern direct het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden. Rumayyan wilde niet vooruitlopen op een internationale beursnotering: "Daarover komen we te zijner tijd bij u terug. Vooralsnog gaat het alleen om Tadawul (Riyad)".

Volgens televisiezender Al Arabiya brengt het olieconcern op 10 november het prospectus uit.

Investeringsfonds
Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saoedi's de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er opeens berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saoedische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen. Volgens de laatste berichten heeft de aanval geen gevolgen voor de zakelijke en financiële gezondheid van Saudi Aramco.

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op.

© ANP 2019
saoedi-arabia
saudi-aramco
riyad
mohammad bin salman
saoedi stock exchange
al arabiya
vision 2030
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi