110 miljoen tegen georganiseerde criminaliteit

algemeen
0
4 nov '19
Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Het geld wordt ook ingezet voor beveiliging van rechters en advocaten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden moet criminele netwerken ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aanpakken. Extra aandacht komt er voor het afpakken van het vermogen van criminelen.

In het MIT werken mensen van onder meer politie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en marechaussee samen. Het nieuwe team moet er verder voor zorgen dat de samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten verbetert.

Derk Wiersum
Grapperhaus kondigde al extra maatregelen tegen de ondermijnende criminaliteit aan na de moord op de advocaat Derk Wiersum. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan T. De georganiseerde misdaad was met de moord volgens de minister "een grens overgegaan". Hij sprak van een "aanslag op de rechtsstaat".

De beveiliging van rechters, officieren van justitie en advocaten is na de moord op Wiersum in september opgevoerd. "De beveiliging van kwetsbare beroepsgroepen en vertegenwoordigers van onze rechtsstaat vergt veel inzet", aldus de bewindsman.

Verder wordt het geld gebruikt om kwetsbare jongeren van het criminele pad te houden. "De preventieve aanpak richt zich op onderwijs, werken, wonen en veiligheid, zoals afgelopen jaren bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid is gebeurd." Grapperhaus wil kijken of een deel van het afgepakte criminele geld voor "het weerbaar maken van wijken" kan worden gebruikt.

© ANP 2019
mocromaffia
ferd grapperhaus
politie
fiod
drugs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi