Marokko scoort 'zeer laag' in de Engelse taalvaardigheidsindex

marokko
2
6 nov '19
De Marokkaanse minister van Onderwijs leeft onder een steen en is van mening dat Engels het Frans niet snel zal vervangen. De minister pleit voor het blijven gebruiken van de Franse taal.

Marokko staat op de 76e plaats in de de recente ranglijst van de English Proficiency Index (EF EPI) van 2019, met een "zeer laag". Nederland staat bovenaan de lijst.

Volgens de index spreken volwassenen in Marokko de Engelse taal op een niveau vergelijkbaar met hun leeftijdsgenoten in het Midden-Oosten. "Algerije, Marokko en Tunesië hebben complexe taallandschappen met lokale dialecten van het Arabisch, Berbers, Frans en Modern Standaard Arabisch die allemaal verschillende rollen vervullen in het privéleven, het onderwijs en de publieke sfeer". De index benadrukte dat de Engelse taal voor deze landen een nieuwkomer is in deze 'talenmix'.

Marokkaanse hoge functionarissen zien het niet gebeuren dat de Engels taal het gaat overnemen van het Frans. Eerder dit jaar zei de Marokkaanse minister van Onderwijs, Said Amzazi, dat de Frans taal de tweede taal blijft na het Arabisch in het  Marokkaanse onderwijs. "Iedereen weet dat wetenschappelijke boeken momenteel meer in het Engels beschikbaar zijn dan in het Frans, en Frans meer dan het Arabisch. Maar we blijven les geven in de Franse taal."

De minister van Onderwijs drong er bij Marokkaanse scholen op aan om de kaderwet 51.17 aan het begin van het academiejaar 2019-2020 toe te passen. Artikel 31 van de kaderwet vereist het onderwijzen van wetenschappelijke en technische vakken op middelbare scholen in vreemde talen. Voornamelijk Frans.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
minister van onderwijs
frans
engels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?