Meer dan 90.000 Marokkaanse kinderen 'zonder identiteit'

buitenland
0
6 nov 21:19
'Fatiha'-huwelijken zonder papieren en niet-aangegeven geboorten zijn de belangrijkste oorzaken van de kinderen 'zonder identiteit'.
De teller voor het aantal niet-aangegeven kinderen stond eind 2018 op 91.747 in Marokko. De Marokkaanse minister van Mensenrechten, Mustapha Ramid, presenteerde de cijfers aan de Tweede Kamer.

Niet-aangegeven kinderen hebben geen identiteitsbewijs en kunnen geen aanspraak maken op basisrechten zoals onderwijs. Het probleem is, met 28.346 niet-aangegeven kinderen, het grootst in de regio Rabat-Sale-Kenitra. De regio's Fes-Meknes (15.510) en Marrakech-Safi (14.085) staan respectievelijk tweede en derde.

In 2018 lanceerde de Marokkaanse overheid twee nationale campagnes om ouders aan te moedigen hun kinderen te registreren in de burgerlijke stand. De campagne leidde tot de registratie van meer dan 70.000 kinderen en zo'n 9.300 ongedocumenteerd volwassenen, waarvan 75% vrouw.

Artikel 16
Eind oktober heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken alle Marokkaanse lokale overheden geïnstrueerd om de registratie van kinderen geboren uit huwelijken zonder papieren te vergemakkelijken. Artikel 16 van het Familierecht beschouwt de huwelijksakte als het enige wettelijke en officiële bewijs van het huwelijk. De nieuwe instructies van de overheid zijn bedoeld om de procedures voor ouderlijke erkenning te vereenvoudigen om problemen met de registratie van kinderen te verminderen.

Paren zonder huwelijksakte worden geconfronteerd met administratieve obstakels wanneer ze proberen hun kind in de burgerlijke stand te registreren. De nieuwe voorstellen maken een einde aan de problemen bij de registratie van deze kinderen, beschermen de rechten van het kind en zorgen er voor dat ze in aanmerking komen voor onderwijs

© MAROKKO.NL 2019
marokko
livret de famille
hala madania
kind
burgerlijke stand
fatiha huwelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
vahid halilhodžić
afrika cup 2021
israël
islamic jihad
gazastrook
mauritanië
palestina
wydad
rabat
amine harit
atlasleeuwen
frmf
casablanca
team marokko
politie
marrakech
golaso
ajax
tanger
iran
verenigde staten
daesh
eredivisie
dgsn
mohammed vi