Aangifte tegen DENK'er die aanval moord noemde

algemeen
23
6 nov '19
Ruim zeshonderd militairen en veteranen doen aangifte tegen Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk (DENK).

Die ging volgens de militairen over de schreef toen hij de Nederlandse luchtaanval die Iraakse burgers in 2015 het leven kostte "moord" noemde. Öztürk zou zich daarmee schuldig maken aan het zaaien van haat, belediging en laster. Onder de mensen die de aangifte onderschrijven, is ook Mart de Kruif, de eervorige baas van de landmacht. Öztürk beledigt luchtmachtpiloten en kan bovendien extremisten op de gedachte brengen dat wraak gerechtvaardigd is, zegt advocaat en initiatiefnemer Michael Ruperti.

De gewraakte term viel dinsdagavond in het Kamerdebat over de luchtaanval. Het kwam Öztürk meteen op een schrobbering te staan van voorzitter Khadija Arib en vrijwel alle andere aanwezige Kamerleden. Ze vroegen hem zijn woorden terug te nemen, maar hij weigerde. De nabestaanden spreken ook van moord, stelt hij.

Rutte heeft geheugenverlies Premier Mark Rutte kan zich niet herinneren dat hij al snel na de bloedige luchtaanval in Irak in 2015 is ingelicht over daardoor omgekomen burgers. "Er staat mij helemaal niets van bij", zei de premier eerder vandaag tegen de NOS. Het zou volgens Rutte "wel kunnen" dat zijn ambtenaren op de hoogte waren.

Niet alleen de toenmalige minister van Defensie, maar ook het ministerie van de premier en drie andere departementen zijn destijds bijgepraat, zei defensieminister Ank Bijleveld dinsdagavond. Ze was naar de Tweede Kamer geroepen omdat ze opbiechtte dat de Kamer destijds verkeerd is geïnformeerd. Bijlevelds voorganger Jeanine Hennis vertelde de Kamer dat Nederland niet betrokken was bij aanvallen met burgerslachtoffers, terwijl ze dus wist dat dat niet klopte.
De Kamer wil daar nu het fijne van weten, vooral of de minister-president op de hoogte was. Bijleveld heeft beloofd uit te zoeken wie er precies van wist. GroenLinks heeft een groot aantal schriftelijke vragen gesteld.

Verkeerd ingelicht
Dat Hennis de Kamer verkeerd had ingelicht, wist Rutte naar eigen zeggen in ieder geval niet. Hij zou dat pas zondag te horen hebben gekregen, zei hij tegen RTL Nieuws.

Lilianne Ploumen, destijds minister van Ontwikkelingssamenwerking, kan zich ook niet herinneren persoonlijk te zijn geïnformeerd over de aanval in Irak en de vele burgerslachtoffers. Datzelfde geldt voor haar toenmalige collega van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders. Ambtenaren waren mogelijk wel op de hoogte, zegt hij, maar of dat daadwerkelijk zo was weet hij niet.

De verzwegen burgerslachtoffers spelen nu Bijleveld parten. Na een zwaar Kamerdebat behield ze dinsdag maar nipt het vertrouwen van de Kamer.

© ANP/Marokko.nl 2019
tweede kamer
khadija arib
advocaat
irak
mart de kruif
selçuk oztürk
denk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?