OvJ vraagt Zefzafi om bewijs martelingen

marokko
0
7 nov '19
Hirak du Rif activist Zefzafi beweerde in een geluidsopname te zijn gemarteld door de autoriteiten.

De officier van justitie staat klaar om de beschuldigingen van Nasser Zefzafi te onderzoeken maar wil eerst bewijs zien, dat heeft het parket dinsdag bekend gemaakt. Zefzafi vertelde in een geluidsopname het slachtoffer te zijn geweest van 'onmenselijke omstandigheden'. Het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen (DGAPR) ontkent stellig dat gevangenen in de Ras Lma-gevangenis in Fez zijn onderworpen aan enige vorm van mishandeling.

De openbare aanklager benadrukte dat Zefzafi tijdens zijn arrestatie niet heeft aangegeven mishandeld te zijn geweest, dat de verwondingen die hij opliep slechts "kleine verwondingen" waren, dat ze reeds zijn opgenomen in de de notulen van zijn arrestatie en dat deze het gevolg waren van zijn "felle en gewelddadig verzet" gedurende zijn aanhouding door de politie. Zefzafi verklaarde zelfs dat justitiële veiligheidsdiensten "hem goed hadden behandeld en hem tijdens het verhoor niet aan geweld of marteling hadden onderworpen.", aldus de officier van justitie.

Hirak du Rif
De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Ras-Lma gevangenis in Fez. Veel activisten, onder leiding van Zefzafi, werden gearresteerd wegens samenzwering tegen de staat nadat deze in 2016 en 2017 in Al Hoceima protesteerden tegen de levensomstandigheden in het noord-oosten van Marokko.

De protesten werden in 2016 aangewakkerd door de dood van visboer Mouhcine Fikri. De 31-jarige Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de lokale autoriteiten in beslag was genomen.

De felle protesten werden geïnspireerd door de 20 februari-beweging, die tijdens de Arabische Lente in Marokko tevergeefs heeft geprobeerd de macht van de Marokkaanse koning te breken. Betogers in de Noordelijke steden zouden de dood van de visverkoper hebben vergeleken met de tragische zelfmoord van de Tunesische straatverkoper waarmee in 2010 de Arabische Lente begon.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2019
marokko
hirak du rif
nasser zefzafi
al hoceima
mouhcine fikri
foltering
marteling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi