OvJ vraagt Zefzafi om bewijs martelingen

buitenland
1
7 nov 14:06
Hirak du Rif activist Zefzafi beweerde in een geluidsopname te zijn gemarteld door de autoriteiten.
De officier van justitie staat klaar om de beschuldigingen van Nasser Zefzafi te onderzoeken maar wil eerst bewijs zien, dat heeft het parket dinsdag bekend gemaakt. Zefzafi vertelde in een geluidsopname het slachtoffer te zijn geweest van 'onmenselijke omstandigheden'. Het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen (DGAPR) ontkent stellig dat gevangenen in de Ras Lma-gevangenis in Fez zijn onderworpen aan enige vorm van mishandeling.

De openbare aanklager benadrukte dat Zefzafi tijdens zijn arrestatie niet heeft aangegeven mishandeld te zijn geweest, dat de verwondingen die hij opliep slechts "kleine verwondingen" waren, dat ze reeds zijn opgenomen in de de notulen van zijn arrestatie en dat deze het gevolg waren van zijn "felle en gewelddadig verzet" gedurende zijn aanhouding door de politie. Zefzafi verklaarde zelfs dat justitiële veiligheidsdiensten "hem goed hadden behandeld en hem tijdens het verhoor niet aan geweld of marteling hadden onderworpen.", aldus de officier van justitie.

Hirak du Rif
De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Ras-Lma gevangenis in Fez. Veel activisten, onder leiding van Zefzafi, werden gearresteerd wegens samenzwering tegen de staat nadat deze in 2016 en 2017 in Al Hoceima protesteerden tegen de levensomstandigheden in het noord-oosten van Marokko.

De protesten werden in 2016 aangewakkerd door de dood van visboer Mouhcine Fikri. De 31-jarige Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de lokale autoriteiten in beslag was genomen.

De felle protesten werden geïnspireerd door de 20 februari-beweging, die tijdens de Arabische Lente in Marokko tevergeefs heeft geprobeerd de macht van de Marokkaanse koning te breken. Betogers in de Noordelijke steden zouden de dood van de visverkoper hebben vergeleken met de tragische zelfmoord van de Tunesische straatverkoper waarmee in 2010 de Arabische Lente begon.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
hirak du rif
nasser zefzafi
al hoceima
mouhcine fikri
foltering
marteling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
afrika cup 2021
vahid halilhodžić
caf
burundi
rabat
mauritanië
palestina
israel
racisme
afrikacup2021
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
dgsn
mohammed vi