Koning Mohammed VI geeft toespraak 'Groene Mars'

marokko
0
7 nov '19
In de toespraak sprak de koning over het verbinden van de zuidelijke provincies met het noorden, het autonomieplan van Marokko en het buitenlandse beleid.

Koning Mohammed VI gaf gisterenavond de jaarlijkse Groene Mars toespraak. Deze werd uitgezonden op de publieke radio en televisie. De koning sprak over het ontwikkelen van een spoorverbinding tussen Marrakech en Agadir. De bedoeling is de spoorverbinding in een later stadium door te trekken naar de rest van de zuidelijke regio's. Ook het wegennet moet worden uitgebreid met de aanleg van de snelweg Agadir-Dakhla.

De Souss-Massa regio moet een economische hub worden die het noorden van Marokko met het zuiden verbindt. Van het noordelijke Tanger, het oostelijke Oujda, tot aan de zuidelijke provincies. De spoorlijn zal de ontwikkeling en economische welvaart in de betrokken regio's stimuleren. Het vervoer van personen en goederen zal volgens de Marokkaanse koning de export, het toerisme, de werkgelegenheid en de economische activiteiten stimuleren.

Afrika Mohammed VI benadrukte het belang van Marokko en de Marokkaanse Sahara als toegangspoort tot Afrika. De koning heeft sinds zijn bekroning het Afrikaanse continent centraal gesteld in het buitenlandse beleid van Marokko. Zo zijn er talloze bezoeken geweest naar Afrikaanse landen en zijn er meer dan 1.000 overeenkomsten gesloten. Die inzet heeft een tastbare invloed gehad op de economische, politieke, culturele en religieuze positie van Marokko op het continent.

De koning wenst van Marokko een belangrijke speler te maken bij het vormgeven van het Afrika van de toekomst. De ambitie is om het handelsvolume met andere Afrikaanse landen te vergroten, de investeringen van Marokko op het continent te stimuleren en een nieuwe fase te starten op basis van wederzijds voordeel.

De koning riep Marokkaanse burgers op de toewijding aan de Eed van de Groene Mars te herhalen, de herinnering aan de architect (wijlen Koning Hassan II) te eren en "hulde te brengen aan alle waardige Marokkanen die offers brachten zodat Marokko kan genieten van vrijheid en vooruitgang".

Groene Mars De Groene Mars is een nationale feestdag in Marokko die op 6 november gehouden wordt. Sinds de mars van 1975 viert de stad Laayoune jaarlijks het 'Marokkaansschap' van de Westelijke Sahara. De mars diende als protest tegen de Spaanse bezetting van de Westelijke Sahara onder het bewind van wijlen Koning Hassan II. Bovendien moest de mars bijdragen aan nationale eenheid en het gezag van de vorst versterken.

Na twee staatsgrepen van het leger in 1971 en 1972, waarbij getracht was de Koning om het leven te brengen, had Koning Hassan II de sterke behoefte zijn gezag te herstellen. De Groene Mars slaagde, nog geen maand later vertrok kolonisator Spanje uit het gebied.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
groene mars
toespraak
mohammed vi
spoorweg
marrakech
agadir
dakhla
snelweg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi