Palestijnen boos over kabelbaanplan Jeruzalem

buitenland
2
8 nov 9:09
Een Israëlisch plan om een ​​kabelbaan aan te leggen die voert naar de Klaagmuur in de oude stad van Jeruzalem heeft de woede gewekt van Palestijnen.
Zij menen dat de kabelbaan slechts enkele meters boven hun huizen in Oost-Jeruzalem zal gaan en dat het de toekomst van een eigen staat in de weg zal staan. De kabelbaan moet per uur ongeveer 3000 toeristen en gelovigen van het westelijke deel van Jeruzalem in vier minuten naar de oostelijke oude stad brengen. Een speciaal comité onder leiding van de Israëlische minister van Financiën heeft deze week groen licht gegeven om het plan verder uit te werken.Hanan Ashrawi, politica van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, noemt het plan illegaal. "Het Israëlische kabelbaanproject is een obscene schending van het culturele, historische, spirituele, geografische en demografische karakter van Jeruzalem", aldus Ashrawi op Twitter.

Landjepik
Israël heeft illegaal Oost-Jeruzalem bezet, waar de Al-Aqsa moskee is gevestigd, sinds de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967, een daad die nooit door de internationale gemeenschap is erkend. In 1980 annexeerde Israël de hele stad en claimde het als de 'eeuwige en onverdeelde' hoofdstad van de zelfbenoemde Joodse staat.

Voor moslims vertegenwoordigt Al-Aqsa 's werelds derde heiligste plek na Mekka en Medina. Joden verwijzen van hun kant naar het gebied als de 'Tempelberg', bewerend dat het in de oudheid de plaats was van twee Joodse tempels. Internationaal recht blijft zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem beschouwen als bezet gebied.
© ANP 2019
palestina
jeruzalem
hanan ashrawi
israël
klaagmuur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
vahid halilhodžić
afrika cup 2021
israël
islamic jihad
gazastrook
mauritanië
palestina
wydad
rabat
amine harit
atlasleeuwen
frmf
casablanca
team marokko
politie
marrakech
golaso
ajax
tanger
iran
verenigde staten
daesh
eredivisie
dgsn
mohammed vi