Premier blijft zwijgen over de 70 burgerdoden Irak

algemeen
6
8 nov 16:12
Premier Mark Rutte wil niks meer zeggen over de burgerdoden door een Nederlandse luchtaanval in Irak en het verzwijgen van dit feit voor de Tweede Kamer.
Hij maakte tijdens zijn wekelijkse persconferentie duidelijk dat hij eerst de Kamervragen over deze kwestie wil beantwoorden. Rutte gaf eerder een eerste korte reactie en wil het daarbij houden, ondanks vele vragen van de media over het gebeuren. Rutte zei woensdag zich niets te kunnen herinneren van de aanval met een Nederlandse F-16 in juni 2015 op een Daesh-doelwit in Irak waarbij zeker zeventig doden vielen. "Er staat mij helemaal niets van bij", zei hij.

Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie werd op de hoogte gebracht van het grote aantal slachtoffers, maar meldde het tegenovergestelde aan de Kamer kort na de actie. Minister Ank Bijleveld (Defensie) hoorde pas eind vorige week dat de Kamer verkeerd was geïnformeerd. Het is "aannemelijk" dat de meest betrokken ministeries, waaronder die van Rutte, net als Hennis al kort na de aanval op de hoogte waren gebracht, aldus Bijleveld.

Het leidde tot een spoeddebat in de Tweede Kamer waarbij uiteindelijk bijna de hele oppositie het vertrouwen in Bijleveld opzegde. Op verzoek van de Kamer wordt nu uitgezocht wie precies wanneer op de hoogte was van de aanval en de burgerslachtoffers.
© ANP 2019
mark rutte
tweede kamer
ank bijleveld
irak
burgerdoden
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
afrika cup 2021
burundi
vahid halilhodžić
palestina
israel
vriendschappelijk
lokaal marokko
guinée
rabat
bujumbara
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi