Zaal te klein voor rechtszaak Haga Lyceum

algemeen
1
11 nov 16:22
Voor een rechtszaal vol ouders, leerlingen en medewerkers van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum behandelt het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep van de islamitische school tegen de Inspectie van het Onderwijs.
De middelbare school eist opnieuw dat een vernietigend inspectierapport van tafel gaat. Lang niet alle geïnteresseerden konden naar binnen, tot zichtbare ergernis van directeur-bestuurder Soner Atasoy. Advocaat Wouter Pors, die de school vertegenwoordigt, toonde wel begrip voor het ruimtegebrek. Na een dik uur vertrokken de meeste leerlingen, ouders bleven de zaak volgen.

De inspectie stelt dat de school onvoldoende afstand neemt van omstreden figuren, die bijvoorbeeld salafistisch gedachtegoed aanhangen. Burgerschapsonderwijs zou ondermaats zijn. Verder is volgens de inspectie sprake van financieel wanbeheer en zelfverrijking door het bestuur.

Geldkraan dicht
Vanwege de kritiek sommeerde minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op te stappen. Omdat dat nog niet is gebeurd, wil Slob de geldkraan dichtdraaien.

Advocaat Pors betoogt dat gemeente en ministerie de school "met alle mogelijke middelen bestrijden". Namens de stichting eist hij intrekking van het rapport.

"Omstreden personen"
De school erkent dat fouten zijn gemaakt met betalingen, maar stelt dat die zijn hersteld. Pors zegt dat slechts drie "omstreden personen" die in het rapport worden genoemd op het Haga werken of er vrijwilliger zijn. Ze beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en hebben volgens hem nooit uitlatingen gedaan die in strijd zijn met de wet.

De landsadvocaat benadrukte juist dat van een school mag worden verwacht dat ze "risico’s die verbonden zijn aan antidemocratische en anti-integratieve opvattingen" onderkent en daar afstand van neemt. "SIO doet dat niet." Bestuursleden die intern toezicht houden, spreken de directeur volgens de landsadvocaat "niet of nauwelijks aan" op zijn doen en laten.

Volgens raadsman Pors geeft de inspectie een "totaal onbegrijpelijke uitleg van de wet". Hij vroeg zich hardop af of protestants-christelijke scholen ook in de problemen zouden komen als daar mensen over de vloer komen die de Nashville-verklaring hebben ondertekend, een omstreden tekst waarin onder meer homoseksualiteit wordt afgewezen.
© ANP 2019
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
arie slob
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
uefa
champions league
europa league
wydad
israel
afc ajax
raja
hakim ziyech
ziyech
championsleague
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi