Marokkanen demonstreren tegen vlagverbranding Parijs

marokko
1
12 nov '19
Demonstranten verzamelden zich tegenover de Eiffeltoren met Marokkaanse vlaggen en scandeerden de nationale slogan: "God, de natie, de koning"

Honderden Marokkanen kwamen zondag vanuit heel Frankrijk naar Parijs om de Marokkaanse vlag te hijsen als reactie op de vlagverbranding door Amazigh-separatisten eind vorige maand. De demonstranten verzamelden zich op de Place du Trocadero tegenover de Eiffeltoren.

De Marokkaanse vereniging ADM organiseerde de demonstratie samen met andere Franse maatschappelijke organisaties, meldt het Marokkaanse persbureau Maghreb Arab Press (MAP). Volgens MAP kwamen demonstranten uit alle uithoeken, waaronder Frankrijk, Spanje, België, Duitsland en Nederland. Ook Marokkaanse volkszanger Said Senhaji was van de partij.

De demonstratie kwam vier dagen na de viering van de Groene Mars in Marokko. De nationale feestdag is een dag waarop Marokkanen de nationale soevereiniteit vieren en de mars naar de Westelijke Sahara in 1975 de herdenken.

Mohcine Bij een pro-Amazigh demonstratie in Parijs werd eind oktober een Marokkaanse vlag vertrapt en in brand gestoken. Beelden van de vlagverbranding werden massaal gedeeld op sociale netwerken en zorgde voor nationale ophef en veel boze reacties. De demonstranten kwamen bijeen om de derde verjaardag van de dood van Mohcine Fikri te herdenken. De dood van de visboer leidde in 2016 en 2017 tot de Hirak Rif-protesten in de noordelijke regio's van Marokko. De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, had begin oktober opgeroepen tot de mars.

Zefzafi veroordeelde later de vlagverbranding en omschreef de daders als 'verraders' die de Hirak beweging misbruiken en in slecht daglicht plaatsen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
frankrijk
parijs
demonstratie
vlagverbranding
groene mars
hirak du rif
nasser zefzafi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi