Nieuwe Israëlische luchtaanval op Gaza

buitenland
0
12 nov '19
Israël heeft opnieuw aanvallen uitgevoerd in de dichtbevolkte Gazastrook. Zo werd onder meer een motor met twee motorrijders vanuit de lucht aangevallen.

Ze zouden het niet overleefd hebben en volgens de bezetters lid zijn geweest van de strijdgroep Islamic Jihad. Eerder vielen de Israëlische strijdkrachten vanuit de lucht de woning aan van de plaatselijke commandant van de strijdgroep, Baha Abu al-Ata. Hij is daarbij samen met zijn vrouw gedood. De Palestijnse groep reageerde samen met de beweging Hamas met een golf van raketten die richting Israël zijn afgevuurd. Volgens het Israëlische leger zijn sinds dinsdagochtend 160 projectielen op het zuiden en midden van het land afgevuurd. Vijftig zijn er onderschept, berichtten Israëlische media.

Een van de raketten belandde in de kuststad Ashdod op een druk kruispunt. Een verkeerscamera legde vast hoe het projectiel een witte auto net miste. De Palestijnse projectielen zijn doorgaans niet erg trefzeker. In de Israëlische plaats Netivot, 15 kilometer ten zuidoosten van Gaza, is wel een huis geraakt, maar vielen geen slachtoffers.

Drijvende kracht
De Israëlische premier Netanyahu noemde Baha Abu al-Ata in een persconferentie "de drijvende kracht achter terreur in de Gazastrook". Daarom is besloten hem uit de weg te ruimen, zei Netayahu die suggereerde dat er meer aanvallen op de Gazastrook te verwachten zijn. De Israëlische legerleider Aviv Kochavi zei dat al-Ata bezig was het broze bestand tussen Israël en verzetsbeweging Hamas in de Gazastrook te ondermijnen.

In mei nog bestookte Israël de Gazastrook, de grootste openluchtgevangenis te wereld, waar meer dan 5200 mensen per vierkante kilometer gedwongen zijn te leven. Daarbij vielen zeker 25 doden en meer dan 150 gewonden, de meesten burgers. In Israël vielen tijdens die escalatie van de strijd tussen Israëli's en Palestijnen vier doden en 125 gewonden.

© ANP/Marokko.nl 2019
palestina
israël
gazastrook
hamas
netivot
benjamin netanyahu
aviv kochavi
asjdod
islamic jihad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?