Palestijnen gedood bij beschietingen Israël

buitenland
0
12 nov '19
Het Israëlische bezettingsleger en militanten in de Gazastrook hebben elkaar dinsdag herhaaldelijk bestookt, nadat Israël een luchtaanval had uitgevoerd op een leider van de strijdgroep Islamic Jihad.

Nog eens negen Palestijnen zijn tijdens beschietingen in de Gazastrook om het leven gekomen, meldden de autoriteiten in Gaza. Er werd onder meer een motor met twee mensen erop vanuit de lucht aangevallen. Eerder vielen de Israëlische bezetters vanuit de lucht de woning aan van de plaatselijke commandant van de strijdgroep, Baha Abu al-Ata. Hij is daarbij samen met zijn vrouw Asmaa Abu al-Atta gedood.

Het Israëlische leger voerde dinsdag minstens 30 luchtaanvallen en artillerie-aanvallen uit op verschillende delen van de Gazastrook, volgens een perswoordvoerder van de regering in de Gazastrook. Doelen waren landbouwgronden, woningen en een aantal locaties van Palestijnse facties.

De Palestijnse groep reageerde samen met de Hamas-beweging met een golf van raketten richting Israël. Volgens het Israëlische leger zijn sinds dinsdagochtend 180 projectielen vanuit de Gazastrook afgevuurd. Verschillende raketten veroorzaakten schade in Israël. Tientallen kolonisten raakten gewond.

De Palestijnse regering zei dat Israël de sluiting aankondigde van de Beit Hanoun-oversteek die bedoeld is voor personen, en de Kerem Shalom-oversteek, bestemd voor goederen. Door de sluiting konden Palestijnse vissers niet varen, anderen konden niet naar hun werk. De Gazastrook is al jaren de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Bewoners van de Gazastrook worden steeds meer beperkt in hun vrijheid door de Israëlische bezetters.
Drijvende kracht
De Israëlische premier Netanyahu noemde Baha Abu al-Ata "de drijvende kracht achter terreur in de Gazastrook". Daarom is besloten hem uit de weg te ruimen, zei Netayahu. De Israëlische legerleider Aviv Kochavi zei dat al-Ata bezig was het broze bestand tussen Israël en Hamas in de Gazastrook te ondermijnen. Hamas domineert de strook al jaren.

In mei nog bestookte Israël de Gazastrook. Daarbij vielen zeker 25 Palestijnse doden en meer dan 150 gewonden. In Israël vielen tijdens die escalatie van de strijd tussen Israëli's en Palestijnen 4 doden en 125 gewonden.

© ANP/Anadolu/Marokko.nl 2019
hamas
israël
gazastrook
aviv kochavi
benjamin netanyahu
islamic jihad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?