Polen: 2 verdachten aangehouden voor plannen aanslag op moslims

buitenland
4
13 nov '19
De twee verdachten werden gearresteerd in Warschau en Szczecin in het noordwesten van Polen.

De Poolse politie meldde woensdag de arrestatie van twee leden van een "extremistische groep" die naar verluidt gewapende en explosieve aanvallen op moslims planden. De woordvoerder van de Poolse veiligheidsdienst, Stanislaw Zaryn, vertelde persbureau AFP dat het de eerste twee arrestaties zijn onder leden van deze specifieke groep.

De terrorismebestrijdingseenheden deden ook invallen op andere locaties in Midden-, Zuid- en Noordwest-Polen. Bij de politie-operatie zijn chemische stoffen in beslag genomen waarmee grote hoeveelheden explosieven konden worden vervaardigd.

Volgens Zaryn werd de extremistische groep, wiens naam niet openbaar is gemaakt, beïnvloed door de terroristische aanslagen van Breivik in Noorwegen (2011) en in Christchurch in Nieuw-Zeeland (2019), gericht op respectievelijk jonge linkse groepen en moslims.

Volgens de Poolse binnenlandse veiligheidsdienst (ABW) liep er al een onderzoek naar de twee personen wegens de voorbereidingen van een terroristische aanval op het parlement in 2013. De groep wilde met een gepantserd voertuig en vier ton explosieven een aanslag plegen. Het brein van de groep werd eerder veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf.

Polen telt 38 miljoen inwoners en kent een katholieke meerderheid. Het aantal moslims wordt geschat op twintigduizend mensen.

© MAROKKO.NL 2019
polen
aanslag
extreemrechts
terreur
christchurch
nieuw-zeeland
noorwegen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi