Trump ontvangt Erdogan in Witte Huis

buitenland
0
13 nov '19
De Amerikaanse president heeft zijn Turkse ambtgenoot Erdogan ontvangen op het Witte Huis. Trump prees zijn gast als een zeer gerespecteerde figuur in de regio en zei dat de relatie tussen de VS en Turkije goed is.

Maar er zijn talrijke wrijvingen tussen de twee NAVO-bondgenoten, onder meer over de Amerikaanse steun aan Koerdische strijders in Noord-Syrië, over de Turkse inval in dat gebied, over de Turkse aanschaf van Russische luchtafweer, over handelspolitiek en de rol van Turkije in het project van gevechtsvliegtuig F35. Trump zei dat het bestand tussen Turkse troepen in Noord-Syrië en de Koerdische Syriërs gelukkig standhoudt.

De twee leiders zullen donderdag met hun echtgenoten in het Witte Huis de maaltijd gebruiken en vervolgens gaan de twee in conclaaf. Erdogan heeft gezegd dat hij het ook over de islamitische politicus en filosoof Fethullah Gülen wil hebben. De Turkse president houdt deze al jaren in Pennsylvania wonende rivaal verantwoordelijk voor de bloedige en mislukte couppoging in 2016 in zijn land.

Trump zei ook dat hij niet kijkt naar de hoorzittingen van het Congres met betrekking tot de pogingen van Democraten een afzettingsprocedure tegen Trump te starten. Hij vindt dat een heksenjacht en heeft er naar eigen zeggen geen tijd voor.

© ANP 2019
rusland
pennsylvania
fethullah gülen
verenigde staten
witte huis
recep tayyip erdoğan
turkije
syrië
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?