Europese Unie verplicht nederzettingsvermelding op 'Israëlische' producten uit Palestina

buitenland
11
14 nov '19
Israëlische nederzettingenproducten moeten volgens de EU een apart label krijgen.

Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag bepaald. Producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem mogen definitief niet meer worden verkocht als 'Made in Israël'.

Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat het niet labelen van producten uit nederzettingen consumenten zou kunnen misleiden omdat Israël een bezettende macht is in de Palestijnse gebieden. EU-lidstaten moeten producten uit Israëlische nederzettingen dus identificeren met speciale labels, oordeelde het Europese Hof van Justitie.

Israël schendt het internationaal recht Frankrijk verplichtte de 'nederzettingsvermelding' in 2016, waarop een Israëlisch bedrijf dat wijngaarden uitbaat in de bezette gebieden en een joods-Europese organisatie bezwaar aantekenden. De Franse Raad van State legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-hof.

De Israëlische bezetting en nederzettingen zijn volgens het hof een schending van het internationaal recht. Consumenten moeten bij hun aankopen "goed doordachte keuzen" kunnen maken, ook met aandacht voor ethische aspecten of respect voor het internationaal recht, aldus het hof. Weglaten van de herkomst op het etiket kan daarom "misleidend" zijn.

Onaanvaardbaar Israël vindt de uitspraak natuurlijk "onaanvaardbaar" en wil voorkomen dat de regel in Europa wordt geïmplementeerd om door te kunnen gaan met het verkopen van gestolen producten. "Ik ben van plan samen te werken met Europese ministers van Buitenlandse Zaken om uitvoering van dit ernstig tekortkomende beleid te voorkomen", reageert buitenlandminister Yisrael Katz.

Volgens Katz is het oordeel in tegenspraak met het standpunt van Europa om een oplossing voor het conflict te bereiken via onderhandelingen. "En niet via rechterlijke uitspraken."

© MAROKKO.NL 2019
europese unie
israel
nederzetting
producten
export
label
yisrael katz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?