Twaalf arrestaties bij landelijke intocht

algemeen
1
16 nov 17:26
Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn twaalf mensen opgepakt, aldus de politie zaterdag.
Elf arrestanten hoorden bij de extreemrechtse anti-islambeweging Pegida. De als Zwarte Piet uitgedoste groep werd al voor de aankomst van Sinterklaas in de Gelderse gemeente opgepakt, omdat ze zich niet aan de door de gemeente vastgestelde demonstratieregels wilden houden. Pegida mocht een ludieke actie houden tussen het publiek, maar ventileerde volgens een gemeentewoordvoerder toch afkeer van de roetveegpiet. Dat werd opgevat als een demonstratie en daarom moest de groep naar een speciaal demonstratievak. Toen ze dat weigerden werden ze gearresteerd.

Het is volgens de politie nog niet duidelijk hoelang de actievoerders vast blijven zitten. Onder de opgepakte demonstranten was Pegida-voorman Edwin Wagensveld. De twaalfde arrestant is een 41-jarige vrouw uit Rheden, die om onbekende redenen een steekwapen bij zich had.

Een groep aanhangers van voetbalclub Go Ahead Eagles is door de politie weggehouden van de route van Sinterklaas. Pas toen de stoet voorbij was, mochten de mannen doorlopen. De Nederlandse Volks-Unie (NVU) en de Partij Voor Behoud van de Nederlandse Identiteit, voorstanders van Zwarte Piet, stonden langs de route met in totaal tien betogers. Boven Apeldoorn cirkelde tijdens de intocht een vliegtuigje met een spandoek met daarop 'Wij houden van Zwarte Piet.'

Drie mannen uit Utrecht en Leiden die donderdag en vrijdag werden opgepakt wegens opruiing op sociale media zijn zaterdag naar huis gestuurd. Ze moesten Apeldoorn direct verlaten op last van de officier van justitie. Justitie neemt nog een besluit over hun vervolging, zegt de politie.

De politie is tevreden over het verloop van de intocht in Apeldoorn en schat dat er 25.000 mensen op af zijn gekomen.
© ANP 2019
pegida
apeldoorn
politie
sinterklaas
migrantenhaat
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
afc ajax
frankrijk
wydad
raja
fc twente
hakim ziyech
assist
steekpartij
den haag
grote marktstraat
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi