NGO's vragen Frankrijk te stoppen met export vee naar Marokko (video)

marokko
0
19 nov '19
Door gebrek aan faciliteiten in Marokkaanse slachthuizen lijden de dieren meer dan nodig is, aldus de Franse NGO's

Franse NGO's hebben vorige week de Franse premier in een brief opgeroepen om de export van Frans vee naar Arabische landen te staken vanwege de erbarmelijke omstandigheden in slachthuizen in Noord-Afrika, waaronder Marokko, meldt het Franse dagblad Le Figaro. De NGO's willen dat de export van vee naar "Arabische landen" wordt gestaakt en dat er wordt overgestapt naar de export van vlees en karkassen.

Volgens Welfarm worden jaarlijks circa 80.000 Franse runderen geëxporteerd naar landen buiten Europa, waaronder Marokko, Algerije, Libanon, Tunesië en Israël. Door het ontbreken van "infrastructuur- en dierenbeschermingswetten" worden de dieren "onnodig gewelddadig geslacht", meldt de NGO in een verklaring. In een video van één van de deelnemende verenigingen worden de dieronvriendelijke praktijken getoond.

LET OP! SCHOKKENDE BEELDEN!

De lugubere beelden uit de video's laten een praktijk zien die niet voldoen aan de Islamitische voorschriften die gelden voor halal slachten.

In de brief schrijven de verenigingen dat als Frankrijk door gaat met de export van vee naar deze landen, zij de "criminele praktijken" in die landen ondersteunen. De Franse wet verbiedt de dieronvriendelijke praktijken in eigen land zoals deze plaatsvinden in onder meer de Marokkaanse slachthuizen en bestempeld de houding van de Franse autoriteiten als "hypocriet".

Slechts 8 van de 900 Marokkaanse slachthuizen correct Marokkaanse consumentenorganisaties hebben eerder al gewaarschuwd voor de erbarmelijke situatie in Marokkaanse slachthuizen en de verantwoordelijken opgeroepen onmiddellijk te staken met de dieronvriendelijke praktijken.

De Marokkaanse nationale organisatie voor veeartsen (ONV) meldde in juli van dit jaar al over de slechte staat van Marokkaanse slachthuizen. Met uitzondering van de acht roodvlees-slachthuizen die zijn goedgekeurd door de nationale voedingswarenautoriteit (ONSSA), voldoet het overgrote deel niet aan de minimumregels.   Egypte ontvangt geen vee meer uit Australië Australië is een jaar geleden al gestopt met de export van vee naar Egypte na het verschijnen van een video waarin de brute behandeling van koeien in een Egyptisch slachthuis werd gedocumenteerd. De Livestock Exporters Council van Australië publiceerde het beeldmateriaal waarin de "wrede en afschuwelijke" praktijken werden vertoond. De Australische regering heeft de Egyptische autoriteiten gevraagd het incident te onderzoeken.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
frankrijk
welfarm
animals international
dierenleed
halal
vleesindustrie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?