Palestijnen: Geen rol meer voor VS in vredesproces

buitenland
1
19 nov '19
De verklaring van de Palestijnse Autoriteit komt na het nieuws dat de VS de illegale Joodse kolonies niet meer als illegaal gaat beschouwen

De Palestijnse Autoriteit (PA) veroordeelde maandag de mededeling van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet meer als "illegaal" zullen worden beschouwd.

"Het is nietig, veroordeeld en volkomen in tegenspraak met de internationale wetgeving en resoluties van internationale legitimiteit", zei Nabil Abu Rudeina, woordvoerder van de PA in een verklaring. Hij benadrukte dat de Amerikaanse regering niet gekwalificeerd of bevoegd is om de legitimiteit van internationale resoluties te annuleren.

Abu Rudeina herhaalde dat de Amerikaanse regering alle geloofwaardigheid volledig heeft verloren en geen rol meer speelt in het vredesproces. "We houden de Amerikaanse regering volledig verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van deze gevaarlijke stap," voegde hij eraan toe.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz verwelkomde de aankondiging van Pompeo met open armen. "Er is geen discussie over het recht van het Joodse volk op het land Israël. Ik wil de Trump-regering bedanken voor haar consistente en standvastige steun aan Israël en haar toewijding aan verdere betrekkingen tussen de volkeren in de regio en het creëren van een voorspoedig en stabiel Midden-Oosten.", zei Katz in een verklaring.

Ongeveer 650.000 Israëlische joden leven momenteel op meer dan 100 illegale nederzettingen die sinds 1967 zijn gebouwd. De Palestijnen willen deze gebieden en de Gazastrook voor de oprichting van een toekomstige Palestijnse staat. Het internationaal recht beschouwt zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem als "bezette gebieden" en beschouwt alle Joodse nederzettingenbouw daar als illegaal.

© MAROKKO.NL 2019
palestina
israel
nederzetting
kolonie
verenigde staten
mike pompeo
oost-jeruzalem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi