VN: Israëlische nederzettingen blijven in strijd met het internationale recht

buitenland
1
19 nov '19
De VN herhaalde dinsdag zijn standpunt over de illegale Israëlische nederzettingen in Palestina naar aanleiding van de verklaring van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo

De verklaring van de Verenigde Naties komt na de mededeling van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet meer als "illegaal" zullen worden beschouwd door de Verenigde Staten.

De woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, Rupert Colville, benadrukte echter dat een nationale beleidswijziging van de Verenigde Staten geenszins het internationale recht verandert. 

De Palestijnse Autoriteit (PA) veroordeelde maandag de aangekondigde beleidswijziging van de Verenigde Staten en gaf aan dat de VS niet geloofwaardig meer is en geen rol meer kan en zal spelen in toekomstige vredesonderhandelingen. "Het is nietig en volkomen in tegenspraak met de internationale wetgeving en resoluties van internationale legitimiteit", zei Nabil Abu Rudeina, woordvoerder van de PA in een verklaring.

Ongeveer 650.000 Israëlische joden leven momenteel op meer dan 100 illegale nederzettingen die sinds 1967 zijn gebouwd. De Palestijnen willen deze gebieden en de Gazastrook voor de oprichting van een toekomstige Palestijnse staat. Het internationaal recht beschouwt zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem als "bezette gebieden" en beschouwt alle Joodse nederzettingenbouw daar als illegaal.

© MAROKKO.NL 2019
israel
palestina
verenigde staten
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi