Internationaal kritiek op besluit VS nederzettingen Israël

buitenland
3
19 nov 16:25
Het hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, zegt dat de illegale nederzettingen illegaal blijven onder internationaal recht.
Het besluit van de Amerikaanse regering om Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet meer als illegaal te beschouwen, heeft geleid tot internationale kritiek. De Europese Unie herhaalde dinsdag haar standpunt over de illegale Israëlische nederzettingen in Palestina en ook de VN maakte eerder een soortgelijke verklaring.

"Het standpunt van de Europese Unie over het Israëlische nederzettingenbeleid op het bezette Palestijnse grondgebied is helder en blijft ongewijzigd: alle nederzettingenactiviteiten zijn illegaal volgens het internationale recht en bedreigt de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing en de vooruitzichten voor een duurzame vrede, zoals bevestigd door de VN Resolutie 2334 van de Veiligheidsraad.", staat te lezen in de verklaring van Mogherini.


Rusland
Rusland stelde dinsdag dat het besluit de spanningen tussen Israël en de Palestijnen verder zal doen oplopen en benadrukte de illegitimiteit van de kolonies. "Het is een schending van het internationale recht en één van de belangrijkste obstakels voor het bereiken van een Palestijns-Israëlische regeling op basis van een tweestatenoplossing, evenals de totstandbrenging van een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede in het Midden-Oosten," aldus het Russische ministerie.

Duitsland
Ook Duitsland verzette zich dinsdag tegen de Amerikaanse aankondiging. Woordvoerster van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de Duitse regering haar positie met betrekking tot de Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden niet heeft veranderd.

Jordanië en Indonesië deden soortgelijke verklaringen. De Arabische Liga sprak over een "zeer negatieve ontwikkeling".


Palestijnse Autoriteit
De Palestijnse Autoriteit (PA) sprak zich maandag al uit over de aangekondigde beleidswijziging van de VS en wil de kwestie voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. PA gaf aan dat de VS niet geloofwaardig meer is en geen rol meer kan en zal spelen in toekomstige vredesonderhandelingen. "Het is nietig en volkomen in tegenspraak met de internationale wetgeving en resoluties van internationale legitimiteit", zei Nabil Abu Rudeina, woordvoerder van de PA in een verklaring.

De verklaringen zijn een reactie op de mededeling van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet meer als "illegaal" zullen worden beschouwd door de Verenigde Staten. Het besluit leidde tot verheugde reacties in Israël, maar Pompeo kreeg vanuit de internationale gemeenschap weinig bijval. 
© MAROKKO.NL 2019
israel
palestina
verenigde staten
verenigde naties
europese unie
duitsland
rusland
federica mogherini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
uefa
champions league
europa league
wydad
israel
afc ajax
raja
hakim ziyech
ziyech
championsleague
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi