Ophef over 5e vrouw Sheikh Fizazi

buitenland
56
20 nov 15:11
De controversiële Sheikh Mohamed Fizazi werd in verlegenheid gebracht nadat het "huwelijkscontract" op internet verscheen
De prediker zou zijn nieuwe vrouw een contract hebben laten ondertekenen om het onwettige huwelijk enigszins te formaliseren. Ondanks dat de Marokkaanse Familiewet het huwen van meer dan vier vrouwen verbiedt is het document toch in juni 2018 in Ksar El Kebir gelegaliseerd. De kwestie zorgde voor verontwaardigde reacties van mensen die de autoriteiten oproepen een onderzoek te starten naar de verantwoordelijke ambtenaren.

Het contract bevat handtekeningen van Sheikh Fizazi, zijn toen kersverse bruid Sanae en twee getuigen, meldt nieuwsdienst Hespress. Sanae was op dat moment minderjarig en twee maanden zwanger. De Facebook-pagina die het document op Facebook plaatste beweert dat Fizazi de toen minderjarige Sanae bezwangerde en naderhand zijn toevlucht zocht tot het onwettige huwelijk. Fizazi ontkende aanvankelijk de echtheid van het document en beweerde tegenover nieuwsdienst Lesiteinfo dat hij het slachtoffer is van een lastercampagne van "vijanden van het thuisland". Ook zou de Sheikh juridische stappen overwegen.


Het is niet de eerste keer dat de huwelijksperikelen van de Sheikh zorgen voor controverse. Het sluiten van zijn vierde huwelijk liep ook al stroef toen zijn eerste drie vrouwen geen toestemming gaven voor een vierde partner.

"Overspelcontract"
Mensenrechtenadvocaat Mohamed El Haini schreef op zijn Facebook-pagina dat het document slechts een "overspelcontract" is en merkte op dat Fizazi in zijn preken doorgaans niet positief staat tegenover individuele vrijheden maar wel zijn eigen losbandigheid formaliseert.

Advocaat Mohamed Almo gaf in een reactie op de zaak tegenover Hespress aan dat het document een weerspiegeling is van de realiteit en dat velen naar manieren zoeken om de Familiewet te omzeilen. Vooral in conservatieve kringen wordt de Familiewet niet erkend omdat deze in strijd zou zijn met Islamitische bepalingen.

Volgens Almo is de Marokkaanse Familiewet heel duidelijk met betrekking tot het sluiten van een huwelijk. De persoon die een tweede, derde of vierde vrouw wil huwen heeft toestemming nodig van zijn huidige vrouwen en de rechtbank. Het zelf opstellen van een document maakt een huwelijk niet rechtsgeldig. Volgens Almo kan Fizazi worden vervolgd wegens overspel.

Mensenrechtenactiviste Hayat Mechnan is voorzitster van de vereniging 'Stem van de Amazigh-vrouw' en heeft veel ervaring met onwettige huwelijken. Volgens haar proberen tegenstanders van de Familiewet hun gelijk te vinden in het Fatiha-huwelijk, een gebruik dat vooral minderjarigen en arme en kwetsbare groepen treft. Mechnan vertelde tegenover Hespress dat het onwettige huwelijk, zoals dat van Fizazi, de weg vrij baant voor praktijken die vergelijkbaar zijn met die van mensenhandel en de uitbuiting van kwetsbare groepen zoals arme gezinnen, met name op het platteland. "Deze praktijken zorgen voor ernstige sociale enpsychologische gezondheidsproblemen", aldus de mensenrechtenactiviste 

Ter herinnering, Sheikh Mohamed Fizazi werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen in Casablanca in 2003. In 2011 kwam Fizazi op vrije voeten na gratie door koning Mohammed VI.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
fatiha huwelijk
familiewet
sheikh mohamed fizazi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
uefa
champions league
europa league
afc ajax
islamofobie
bangladesh
wydad
moslimhaat
genocide
botolapro
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi