Suu Kyi wil moslimgenocide Myanmar verdedigen in Vredespaleis

buitenland
3
20 nov '19
De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi zal zelf het woord voeren namens haar land voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Gambia heeft een klacht neergelegd over het niet naleven door Myanmar van een internationaal verdrag tegen volkerenmoord uit 1948. De eerste zitting vindt naar verwachting op 10 december in het Vredespaleis plaats. Het overwegend islamitische West-Afrikaanse Gambia voert aan dat Myanmar het verdrag schendt, omdat in dat land de staat etnische zuiveringen pleegt tegen een islamitische minderheid, de Rohingya. Al zeker 730.000 Rohingya zijn sinds 2017 naar buurland Bangladesh gevlucht.

Gambia kaart de vermeende genocide aan bij het internationale hof dat enkel geschillen tussen staten berecht. Het is moeilijk de kwestie voor te leggen aan het hof dat in Den Haag speciaal is opgericht om de ernstigste misdaden zoals volkerenmoord te vervolgen en berechten, het Internationaal Strafhof (ICC). Het statuut van het ICC voorziet alleen in berechting van landen die zich hebben aangesloten bij dat hof en in het geval van Myanmar is dat niet zo.

De klacht op grond van het verdrag uit 1948 is een soort juridische noodgreep van Gambia, dat wordt gesteund door een reeks islamitische landen.

© ANP 2019
rohingya
genocide
moslimhaat
den haag
internationaal gerechtshof
internationaal strafhof
myanmar
vredespaleis
aung san suu kyi
gambia
bangladesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi