Formatiepoging oppositieleider Israël weer mislukt

buitenland
0
20 nov 21:45
Israëlische politicus Benny Gantz heeft geen regering weten te vormen en geeft de opdracht terug aan de president.
Oppositieleider Gantz kreeg de mogelijkheid nadat ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen regering wist te vormen na de vorige verkiezingen. Gantz had tot woensdagavond om een regering te vormen. Het parlement heeft nu 21 dagen de tijd om een nieuwe formateur aan te stellen. De Israëlische politiek zit al een tijd vast. De afgelopen twee verkiezingen, allebei dit jaar gehouden, leverden geen grote winnaar op. Het politieke landschap is zo verdeeld, dat er geen coalitie gevormd kan worden.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van het land dat twee formateurs er niet in zijn geslaagd een regering te vormen. Ieder parlementslid zou nu kunnen worden benoemd tot nieuwe formateur, zolang er genoeg steun is vanuit het parlement.

Handreiking
Kort na de bekendmaking van Gantz deed zijn politieke tegenstander Netanyahu een handreiking. Hij bood aan om de gesprekken over een eenheidsregering van hun partijen, respectievelijk de Likoedpartij en de partij Blauw-Wit, te hervatten.

De vorige onderhandelingen liepen op niets uit. Gantz en Netanyahu gaven dinsdag nog aan een voorstander te zijn van een regering van hun partijen, maar ze lijken persoonlijk niet met elkaar verder te willen. Netanyahu wordt verdacht van corruptie en oorlogsmisdadiger Gantz weigert daarom met hem te regeren.

Rechtse coalities
Israël heeft dit jaar al twee algemene verkiezingen gehouden, omdat premier Benjamin Netanyahu geen regering heeft kunnen vormen na de verkiezingen in april. Waarnemers verwachten dat de crisis rond de regeringsvorming voortduurt en er waarschijnlijk een derde verkiezingsronde gaat plaatsvinden.

Israël wordt al jaren geregeerd met rechtse coalities. Premier Netanyahu was tot nu toe dertien jaar premier van Israël: van 1996 tot 1999 en sinds 2009.

Palestina
Vlak voor de tweede verkiezingen hernieuwde Netanyahu zijn verkiezingsbelofte om alle nederzettingenblokken op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren. "Met Gods hulp zullen we Joodse soevereiniteit toepassen op alle nederzettingen, als onderdeel van het land Israël en als onderdeel van de staat Israël," zei hij. Netanyahu ontving internationaal veel kritiek op de plannen.
© ANP 2019
verkiezingen
israël
benjamin netanyahu
regering
politiek
benny gantz
knesset
likud
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
uefa
champions league
israel
genocide
myanmar
afc ajax
bangladesh
internationaal gerechtshof
aung san suu kyi
hakim ziyech
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi