40% moskeebezoekers ontevreden over gebedshuizen

buitenland
0
22 nov 10:11
De sanitaire voorzieningen in Marokkaanse moskeeën voldoen niet overal aan de verwachte normen.
Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van het ministerie van Habous en Islamitische Zaken. De minister van Habous en Islamitische Zaken, Ahmed Toufiq, presenteerde de onderzoeksresultaten tijdens een ceremonie gisteravond ter ere van de Dag van de Moskeeën. De belangrijkste conclusies: Gebrekkige apparatuur, tekort aan tapijten en verouderd sanitair, meldt het persbureau MAP.

De kwaliteit van moskeeën voldoet niet aan de verwachtingen en minister Toufiq is zich daar goed van bewust. Volgens het tevredenheidsonderzoek is gemiddeld 60% van de moskeebezoekers tevreden over de gebedshuizen in het algemeen. Zo is 92% van de gebruikers tevreden met moskeemedewerkers en beheerders. 80% zegt tevreden te zijn met hygiëne en het algemeen comfort. 20% is echter ontevreden over de toiletten en wasruimtes en 70% geeft aan niet ontevreden te zijn.

Voor Toufiq was het delen van de onderzoekresultaten tevens gelegenheid om particuliere initiatieven te verwelkomen die het onderhoud en rehabilitatie van moskeeën mogelijk maken. De minister vraagt om meer inspanningen voor het verbeteren van de diensten die aan gelovigen worden aangeboden, meldt MAP.

De minister wil tevens van de zogenaamde 'groene moskee' de norm maken. "Er zijn meer inspanningen nodig om moskeeën te renoveren en apparatuur zoals zonneboilers, zonnepanelen en energiezuinige verlichting aan te schaffen", zei de minister. De 'groene moskee' zijn gebedshuizen waarbij nieuwe energie-efficiëntiemaatregelen een besparing opleveren van minimaal 40% in vergelijking met het historisch verbruik.

Het groene label is het resultaat van een programma dat in 2015 werd gelanceerd ten behoeve van 100 gebedshuizen in negen steden met als groter doel het energieverbruik te optimaliseren in de meer dan 15.000 moskeeën die worden beheerd door het ministerie. Tegelijkertijd wil men de gebedshuizen comfortabeler maken door moskeebezoekers toegang te geven tot warm water voor wassingen en airconditioning in ruimtes voor gebed en meditatie.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
groene moskee
toilet
badkamer
wassing
milieu
energie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
uefa
champions league
israel
afc ajax
europa league
hakim ziyech
genocide
wydad
myanmar
gambia
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi